Declaraţie comună Trump - Putin, despre ”spiritul Elbei”

Declaraţie comună Trump - Putin, despre ”spiritul Elbei”
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Preşedinţii Statelor Unite, Donald Trump, şi Rusiei, Vladimir Putin, au publicat sâmbătă o rară declaraţie comună, ce comemorează întâlnirea dintre trupele americane şi sovietice în drumul lor pentru a învinge Germania nazistă în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, în 1945, ca exemplu despre modul în care ţările lor pot coopera, informează Reuters.

Declaraţia intervine în contextul unor tensiuni profunde în relaţiile americano-ruse, în legătură cu mai multe chestiuni, de la controlul armelor şi intervenţia Rusiei în Ucraina, la acuzaţiile Washingtonului că Rusia a intervenit în campaniile electorale din SUA.

The Wall Street Journal a relatat că decizia de a emite declaraţia a stârnit o dezbatere în cadrul administraţiei Trump, unii oficiali fiind îngrijoraţi că ar putea submina grav mesajele Washingtonului către Moscova. Declaraţia comună a marcat aniversarea, la 25 aprilie, a întâlnirii din 1945 a forţelor americane şi sovietice, venind dinspre Vest, respectiv, dinspre Est, pe un pod peste râul Elba din Germania.

Trump sperase să călătorească la Moscova pentru a marca această aniversare. El l-a felicitat pe Putin, a promovat cooperarea cu Moscova şi a spus că îl crede pe liderul rus care a negat interferenţa rusă în alegerile prezidenţiale din 2016 din SUA.

În schimb, funcţionari şi parlamentari ai administraţiei, au fost extrem de critici cu Rusia, relaţiile dintre cele două puteri nucleare ajungând la cel mai scăzut nivel de la sfârşitul Războiului Rece.

Citit 775 ori Ultima modificare Duminică, 26 Aprilie 2020 22:29

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.