Yoshihide Suga va fi noul prim-ministru al Japoniei

Yoshihide Suga va fi noul prim-ministru al Japoniei
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Yoshihide Suga, un aliat vechi al premierului în exerciţiu Shinzo Abe, a câştigat luni cu o majoritate covârşitoare alegerile interne din Partidul Liberal Democrat (LDP), aflat la guvernare în Japonia, ceea ce îi deschide calea pentru a deveni viitorul prim-ministru, în urma unui vot în parlament programat pentru această săptămână, relatează agenţiile internaţionale de presă.

În vârstă de 71 de ani, Suga a obţinut 377 de voturi, faţă de 89 de voturi pentru Fumio Kishida, fost ministru de externe, şi 68 de voturi pentru Shigeru Ishiba, fost ministru al apărării, cei doi contracandidaţi ai săi, a anunţat LDP, care a organizat un scrutin închis, limitat la parlamentari şi la reprezentanţii săi în cele 47 de regiuni ale ţării.

Este practic sigur că Suga va fi ales premier la votul parlamentar de miercuri, deoarece LDP are majoritate în camera inferioară a legislativului. El va asigura şefia LDP până în septembrie 2021, când urma să se încheie mandatul lui Abe.

Fost şef de cabinet în timpul mandatului de aproape opt ani al lui Abe, Suga a spus că va continua strategia "Abenomics" a predecesorului său, care prevede o politică monetară ultrarelaxată, cheltuieli guvernamentale şi reforme, şi va urma o linie diplomatică centrată pe alianţa de securitate cu SUA.

El se va confrunta cu provocări interne imediate precum pandemia de coronavirus şi dificultăţile economice, dar şi cu provocări de lungă durată precum îmbătrânirea populaţiei şi rata scăzută a natalităţii. Pe plan extern, Suga va trebui să facă faţă unor provocări precum construirea relaţiilor cu învingătorul alegerilor prezidenţiale din SUA de la 3 noiembrie şi găsirea unui echilibru între contracararea agresivităţii maritime a Chinei şi interdependenţa economică dintre Tokyo şi Beijing.

Există speculaţii că Suga ar putea convoca alegeri anticipate pentru camera inferioară a parlamentului luna viitoare pentru a-şi creşte şansele de a câştiga un mandat deplin de trei ani ca şef al LDP la scrutinul intern de anul viitor. Alegerile pentru camera legislativă inferioară trebuie organizate până în octombrie 2021.

Fiu al unui cultivator de căpşuni din nordul Japoniei care şi-a început cariera politică în calitate de consilier local, Suga deţine din 2012 postul cheie de şef de cabinet, activând ca purtător de cuvânt al guvernului, coordonând politicile executivului şi activitatea funcţionarilor.

Shinzo Abe, cel mai longeviv premier japonez, şi-a anunţat demisia la sfârşitul lunii august, din motive de sănătate, după aproape opt ani de mandat.

Citit 418 ori Ultima modificare Luni, 14 Septembrie 2020 17:47

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.