Ungaria şi Polonia au blocat adoptarea bugetului UE pe 2021-2027

Ungaria şi Polonia au blocat adoptarea bugetului UE pe 2021-2027
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Ungaria şi Polonia au blocat adoptarea bugetului pe 2021-2027 şi a pachetului de relansare, la reuniunea de luni a ambasadorilor la UE ai statelor membre, din cauza unei prevederi ce condiţionează accesul la fonduri europene de respectarea statului de drept.

Polonia se aşteaptă ca Bruxellesul să facă noi propuneri pentru ieşirea din impasul creat, după ce această ţară, împreună cu Ungaria, a blocat prin veto bugetul multianual al UE şi planul european de relansare, în sumă totală de 1.800 miliarde de euro, a afirmat marţi un purtător de cuvânt al guvernului, transmite Reuters. "Aşteptăm noi propuneri care să fie coerente cu tratatele UE şi, în al doilea rând, să fie în concordanţă cu concluziile (deciziile) Consiliului European din iulie, când a fost convenit bugetul UE", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Piotr Muller, la postul public de radio.

Ambele ţări riscă să piardă accesul la zeci de miliarde de euro din fonduri UE, dacă această condiţionare, introdusă de liderii UE în iulie şi întărită de Parlamentul European, va fi menţinută.

Citând o sursă apropiată guvernului de la Varşovia, cotidianul Dziennik Gazeta Prawna scrie că Polonia este conştientă că va fi imposibil să elimine această condiţionare, dar că va saluta scenarii care să dilueze mecanismul ce leagă finanţarea de conformarea la statul de drept.

Una din propunerile poloneze presupune că executivul UE ar cere unanimitate dacă ar dori să blocheze plăţi către un stat membru. În acest scenariu, întrucât Ungaria s-a alăturat Polonia în lupta cu Bruxellesul, în practică va fi imposibilă activarea condiţionării plăţilor UE de respectarea statului de drept.

Vetoul polono-ungar înseamnă că, probabil, banii pentru redresarea economică a ţărilor UE de pe urma recesiunii declanşate de pandemia COVID-19 vor veni cu întârziere faţă de planul iniţial, în care ar fi început să fie distribuiţi de la mijlocul lui 2021.

Statele UE urmează să discute paşi suplimentari joi. Polonia a descris luni acest veto drept începutul unei dezbateri menite să se ajungă la un compromis. “Nu vă grăbiţi, acestea sunt doar discuţii la nivel de ambasadori, cea mai importantă dezbatere încă nu a avut loc”, a spus ministrul adjunct de externe, Szymon Szynkowski vel Sek, la televiziunea publică. “Polonia vrea ca pactul pe termen lung să fie adoptat cât mai curând posibil... dar aceasta nu se poate face pe seama suveranităţii statelor membre”, a subliniat el.

Un sondaj întreprins de organizaţia United Surveys a arătat că 57 la sută dintre polonezi sprijină acest veto, în vreme ce 20 la sută sunt împotriva blocării bugetului UE.

În acelaşi timp, partidul conservator Lege şi Justiţie (PiS), aflat la guvernare, este susţinut de 30 la sută dintre cetăţenii cu drept de vot, conform unui alt sondaj.

Citit 843 ori Ultima modificare Marți, 17 Noiembrie 2020 17:17

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.