Turcia, apel pentru o ”formulă win-win” în Mediterană

Turcia, apel pentru o ”formulă win-win” în Mediterană
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a lansat, luni, un apel la o „formulă win-win” pentru a soluţiona disputa din Mediterana Orientală cu Grecia şi Ciprul, în perspectiva summitului european din 10-11 decembrie, care va avea pe agendă şi problema sancţiunilor contra Ankarei, transmit Reuters şi AFP. ''Fac apel la toţi vecinii noştri şi riveranii Mediteranei, în particular Grecia, de a nu considera această chestiune drept un joc cu sumă nulă'', a declarat Erdogan, într-un mesaj video difuzat luni.

Totuşi, Recep Tayyip Erdogan a precizat că Turcia nu se va lăsa şantajată. ''Nu vom ceda în faţa ameninţărilor şi a şantajului. Nu vom permite expansionismul imperialist'', a spus el.

Uniunea Europeană a condamnat vineri ''acţiunile unilaterale şi retorica ostilă'' ale Turciei, dar în acest stadiu rămâne divizată cu privire la maniera de a sancţiona aceste comportamente. În luna octombrie, mai multe state membre ale Uniunii Europene, printre care Germania, s-au opus adoptării unor sancţiuni contra Turciei.

Turcia şi Grecia, membre ale NATO, au un diferend major legat de jurisdicţia maritimă şi de drepturile de explorare în Mediterana Orientală din cauza opiniilor divergente privind limitele platoului continental. Grupul ţărilor membre ale UE care susţine impunerea de sancţiuni împotriva Turciei este condus de Franţa. Potrivit unor diplomaţi europeni, orice astfel de sancţiuni ar viza foarte probabil sectoare ale economiei turce legate de explorarea resurselor de hidrocarburi.

Citit 655 ori Ultima modificare Luni, 07 Decembrie 2020 17:45

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.