România – 1,95 miliarde de euro prin Fondul pentru Tranziție Justă

România – 1,95 miliarde de euro prin Fondul pentru Tranziție Justă
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Parlamentul European a aprobat alocările financiare acordate prin intermediul Fondului pentru o Tranziție Justă, șase județe din România, printre care și Galațiul, urmând să beneficieze de aceste cote.

”Țara noastră beneficiază de 1,95 miliarde de euro pentru tranziția energetică, ceea ce reprezintă 11,12 la sută din totalul Fondului, de 17,5 miliarde euro. Avem a treia mare alocare ca stat. România va beneficia de 1,11 miliarde până în 2026 și alți 834 milioane Euro pentru întreaga perioadă financiară 2021-2027. Așadar, trebuie pregătite și adoptate urgent planurile teritoriale pentru o tranziție justă!”, a declarat europarlamentul gălățean Dan Nica. 

Fondul de Tranziție Justă vor contribui la rezolvarea provocărilor din domeniul social, economic și de mediu, pentru lucrătorii afectați de implementarea Pactului Ecologic european, de exemplu cei din zonele în care se va închide industria minieră sau au o economie bazată pe un consum mare de energie.

În România, de Fondul pentru Tranziție Justă vor beneficia județele Hunedoara, Gorj, Dolj, Galați, Prahova și Mureș.

În continuare, Guvernul va avea misiunea de ”a pregăti economia pentru impactul social, ocupațional, economic și de mediu al tranziției către o economie neutră din punct de vedere climatic, cu obiectivele deja asumate la nivel național și european, pentru 2030, respectiv 2050”, a precizat europarlamentarul.

Printre cele 15 măsuri sprijinite de Fondul pentru Tranziție Justă se numără: investiții productive în IMM-uri, inclusiv microîntreprinderi și întreprinderi noi, care să conducă la diversificarea economică, modernizarea și reconversie; investiții în crearea de noi firme, inclusiv incubatoare de afaceri și servicii de consultanță, care conduc la crearea de locuri de muncă; investiții în utilizarea tehnologiei, precum și în sisteme și infrastructuri pentru energie curată la prețuri accesibile, inclusiv tehnologii de stocare a energiei; investiții în mobilitate locală inteligentă și durabilă, inclusiv în decarbonizarea sectorul transporturilor și infrastructura acestuia la nivel local.

Citit 508 ori Ultima modificare Miercuri, 19 Mai 2021 20:22

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.