COVID-19. O a treia doză de vaccin i-ar putea proteja pe pacienții cu transplant

COVID-19. O a treia doză de vaccin i-ar putea proteja pe pacienții cu transplant
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Potrivit unui raport al cercetătorilor de la Universitatea "Johns Hopkins" (SUA), publicat în "Annals of Internal Medicine on Monday", un studiu de dimensiuni mici oferă primele indicii în ceea ce privește administrarea unei doze suplimentare de vaccin împotriva COVID-19, care ar putea oferi protecție pacienților cu transplant de organe, scrie viata-medicala.ro.

Experții amintesc de faptul că milioane de oameni care iau medicamente ce suprimă activitatea sistemului imunitar din cauza unor transplanturi, a unor forme de cancer sau a altor boli rămân cu incertitudinea legată de cât de protejați sunt cu adevărat. Iar pentru vaccinuri este mai dificil să repornească un sistem imunitar slăbit, scrie The Associated Press.

Studiul recent a urmărit evoluția a 30 de pacienți cu transplant de organe, însă este un pas important în descoperirea modului în care dozele de vaccin i-ar putea ajuta pe aceștia. Vaccinul însă nu i-a ajutat pe toți. Dintre cei 24 de pacienți care păreau să nu aibă niciun fel de protecție după vaccinarea de rutină cu cele două doze, opt (adică o treime) au dezvoltat anumiți anticorpi care au luptat contra virusului SARS-CoV-2 după o doză suplimentară de vaccin, au scris cercetătorii de la Universitatea "Johns Hopkins". Alți șase pacienți care au avut doar cantități minime de anticorpi au avut o sporire a activității sistemului imunitar după cea de-a treia doză de vaccin.

În urmă cu două luni, CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, a declarat că cei imunizați cu vaccinul produs de compania pe care o conduce, în colaborare cu BioNTech, vor avea nevoie, cel mai probabil, de o a treia doză, adică de încă un rapel, în termen de 12 luni de la vaccinarea completă. Bourla a mai spus că există posibilitatea ca oamenii să fie nevoiți să se vaccineze anual pentru a fi protejați împotriva noilor tulpini ale virusului.

Citit 748 ori Ultima modificare Miercuri, 30 Iunie 2021 00:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.