Josep Borrell: Luptă lungă împotriva pandemiei de COVID-19

Josep Borrell: Luptă lungă împotriva pandemiei de COVID-19
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a estimat la un forum desfăşurat sâmbătă, 10 iulie 2021, în oraşul croat Dubrovnik că, deşi Europa face progrese datorită vaccinării, ''în faţa noastră se află o luptă lungă contra pandemiei'' COVID-19 şi lumea în ansamblul ei nu va depăşi această pandemie până anul viitor, relatează agenţia EFE.

Pandemia va lăsa în urmă o lume diferită, mai digitală şi cu noi inegalităţi, consideră responsabilul diplomaţiei europene, context în care a pledat pentru donarea de vaccinuri anti-COVID-19 către ţările sărace.

El a acuzat Rusia şi China că practică o ''diplomaţie a vaccinurilor'' pentru a-şi realiza interesele în lume, iar UE trebuie 'să fie conştientă de aceasta''.

Borrell a apreciat că în mod deosebit creşte influenţa Chinei în lume, în timp ce cooperarea cu Beijingul este ''tot mai dificilă'', dar a susţinut totuşi că este nevoie de o bună înţelegere cu China, dată fiind importanţa strategică a acesteia. ''Până la 25 la sută din creşterea economică globală anul acesta vine din China'', a remarcat el.

Competiţia dintre China şi SUA va modela lumea în deceniile următoare şi Uniunea Europeană va trebui să-şi traseze orientările ''privind propriile sale interese''. ''Împreună cu Statele Unite avem în comun istoria, sistemul politic şi economic. Vom fi mereu apropiaţi de Washington, dar trebuie să privim lumea gândindu-ne la interesele noastre'', a indicat Josep Borrell, adăugând că blocul comunitar are un dialog ''pozitiv şi constructiv'' pe tema Chinei cu administraţia SUA.

Citit 376 ori Ultima modificare Luni, 12 Iulie 2021 00:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.