Lovitură de stat militară în Sudan. Armata preia controlul instituțiilor-cheie

Lovitură de stat militară în Sudan. Armata preia controlul instituțiilor-cheie
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Sudanul se confruntă cu o lovitură de stat, a anunţat luni Ministerul Informaţiilor de la Khartoum, care a cerut eliberarea imediată a tuturor miniştrilor şi celorlalţi lideri politici arestaţi de armată, transmit AFP, Reuters şi DPA.

Premierul Abdallah Hamdok a fost reţinut şi mutat într-un loc necunoscut, întrucât a refuzat să semneze o declaraţie de susţinere a loviturii de stat, a declarat ministerul citat, care a cerut populaţiei să ''împiedice eforturile armatei de a bloca tranziţia democratică''.

Soldaţii au luat cu asalt sediul radioteleviziunii aflat la Omdourman, oraş separat de capitala Khartoum de un pod peste fluviul Nil. ''Sunt reţinuţi angajaţi'', a precizat Ministerul Informaţiilor sudanez, în timp ce postul public de televiziune a difuzat un lung concert de muzică tradiţională sudaneză.

Pe de altă parte, vicepreşedintele Mişcării de eliberare a poporului din Sudan-Nord (SPLM-N), Yasir Arman, a fost arestat de la domiciliul său, potrivit contului său de Twitter.

Arman a fost consilier al premierului Abdallah Hamdok, după ce gruparea sa insurgentă a semnat în 2019 un acord de pace cu autorităţile de tranziţie.

În ultimele săptămâni, în Sudan au avut loc tensiuni între armată şi guvernul civil. În capitala Khartoum au fost desfăşurate forţe paramilitare şi ale armatei sudaneze, limitând deplasarea civililor.

Aeroportul internaţional din Khartoum a fost închis, iar zborurile externe au fost suspendate, potrivit postului de televiziune Al-Arabiya, care emite din Dubai.

Puterea a fost împărţită, pentru o perioadă de tranziţie, între autorităţile civile şi cele militare, în urma înlăturării de la putere, în 2019, a fostului lider Omar al-Bashir, după trei decenii.

În contextul sporirii tensiunilor interne în această lună, o coaliţie de grupări rebele şi partide politice s-au aliniat cu armata şi au cerut dizolvarea guvernului civil. Săptămâna trecută, mai mulţi miniştri au luat parte la proteste ample în mai multe zone din Khartoum şi în alte oraşe din Sudan, împotriva perspectivei unui regim militar în acest stat african.

Citit 614 ori Ultima modificare Luni, 25 Octombrie 2021 16:35

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.