Donald Tusk, ales lider al principalului partid de opoziție din Polonia

Donald Tusk, ales lider al principalului partid de opoziție din Polonia
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Fostul premier Donald Tusk a fost ales lider al principalului partid de opoziţie din Polonia, Platforma Civică (PO), a anunţat duminică formaţiunea politică, potrivit politico.eu.

Tusk, care nu a avut niciun contracandidat, a obţinut peste 97 la sută din voturi, la scrutinul la care au participat 73,3 la sută din membrii Platformei Civice.

Fost preşedinte al Consiliului European (2014-2019) şi actual preşedinte al Partidului Popular European (PPE, cea mai mare familie politică paneuropeană), Donald Tusk a anunţat în vara acestui an că va reveni în politica poloneză cu principalul obiectiv de a câştiga viitoarele alegeri parlamentare din Polonia şi de a trimite astfel în opoziţie partidul Lege şi Justiţie (PiS), aflat la putere în prezent.

Politicianul polonez, care joi a prezidat summitul PPE la Bruxelles, a declarat că are garanţii că Polonia va primi de la bugetul comunitar fondurile pentru redresarea economică post-COVID-19. ''Nimeni nu intenţionează să pedepsească polonezii pentru încăpăţânarea PiS'', a declarat Tusk.

PiS a început în urmă cu mai mulţi ani o reformă a sistemului judiciar polonez, pe fondul acuzaţiilor că judecătorii sunt supuşi presiunilor politice.

Comisia Europeană a lansat mai multe proceduri de infringement contra guvernului de la Varşovia, unele cazuri ajungând chiar la nivelul Curţii de Justiţie a UE.

Citit 375 ori Ultima modificare Luni, 25 Octombrie 2021 18:40

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.