Global Gateway, strategie europeană de 300 miliarde de euro

Global Gateway, strategie europeană de 300 miliarde de euro
Sprijinirea democrației prin investiții
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Comisia Europeană a lansat Portalul mondial (Global Gateway), noua strategie europeană menită să dezvolte conexiuni inteligente, curate şi sigure în sectorul digital, al energiei şi al transporturilor şi să consolideze sistemele de sănătate, educaţie şi cercetare din întreaga lume.

Potrivit unui comunicat de presă al Executivului comunitar, Portalul mondial urmăreşte să mobilizeze, în perioada 2021-2027, investiţii în valoare de până la 300 miliarde de euro, care să sprijine o redresare durabilă la nivel mondial, ţinând cont de nevoile partenerilor şi de interesele proprii ale UE.

În același timp, Global Gateway este o alternativă la proiectele chinezești bazate pe un model economic care, în ultimă instanță, crește dependența economică a unor țări de condițiile impuse de Beijing.

Portalul mondial Global Gateway presupune creşterea investiţiilor care promovează valorile democratice şi standardele ridicate, buna guvernanţă şi transparenţa, parteneriatele egale şi infrastructurile verzi, curate şi sigure şi care catalizează investiţiile din sectorul privat.

Prin intermediul unei abordări de tip "Echipa Europa", Portalul mondial va reuni UE, statele membre şi instituţiile lor financiare şi de dezvoltare, inclusiv Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), şi va urmări să antreneze sectorul privat pentru a mobiliza investiţii care să aibă un impact transformator. Delegaţiile UE din întreaga lume, în colaborare cu Echipa Europa la faţa locului, vor juca un rol esenţial în identificarea şi coordonarea proiectelor din cadrul Portalului mondial ce vor fi realizate în ţările partenere.

Pe lângă setul său de instrumente financiare, UE analizează posibilitatea de a institui un Mecanism european pentru creditele la export care să completeze mecanismele pentru credite la export existente la nivelul statelor membre şi să majoreze capacitatea globală a UE în acest domeniu. Mecanismul ar contribui la asigurarea unor condiţii de concurenţă mai echitabile pentru întreprinderile din UE pe pieţele ţărilor terţe, unde acestea sunt nevoite să concureze din ce în ce mai frecvent cu întreprinderi străine care primesc un sprijin considerabil din partea guvernelor lor, facilitând astfel participarea acestora la proiecte de infrastructură.

UE le va propune partenerilor nu numai condiţii financiare solide, oferind granturi, împrumuturi în condiţii favorabile şi garanţii bugetare pentru a reduce riscurile investiţiilor şi a îmbunătăţi sustenabilitatea datoriei, dar va şi promova cele mai înalte standarde sociale, de mediu şi de gestionare strategică. UE le va oferi asistenţă tehnică partenerilor pentru ca aceştia să îşi consolideze capacitatea de a elabora proiecte credibile, care să asigure un bun raport calitate-preţ în domeniul infrastructurii.

Citit 400 ori Ultima modificare Vineri, 03 Decembrie 2021 16:18

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.