NATO nu ia în calcul să renunțe la aderarea Ucrainei

NATO nu ia în calcul să renunțe la aderarea Ucrainei
Declarații ferme, în contextul tensiunilor cu Rusia
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

NATO a respins joi solicitarea Moscovei ca Alianţa să renunţe la aderarea Ucrainei şi a insistat asupra importanţei parteneriatului său cu Kievul, relatează AFP. "Nu vom face niciun compromis asupra dreptului Ucrainei de a-şi alege propria cale, nu vom face niciun compromis asupra dreptului NATO de a-şi proteja şi apăra toţi aliaţii şi nu vom face niciun compromis asupra faptului că NATO are un parteneriat cu Ucraina", a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, după o întâlnire cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, la sediul Alianţei din Bruxelles.

"Din 2014, de la începutul războiului, Rusia a împins Ucraina spre NATO şi astăzi este pe cale să paveze drumul dificil al aderării sale", a declarat, la rândul său, preşedintele ucrainean.

"Orice nouă agresiune împotriva Ucrainei va avea consecinţe severe. Şi ar avea un preţ ridicat", a atras atenţia secretarul general al NATO. "În acelaşi timp, aliaţii NATO sunt pregătiţi să discute cu Rusia. Şi ne reiterăm invitaţia către Moscova pentru o întâlnire a Consiliului NATO-Rusia", a mai afirmat Jens Stoltenberg.

Rusia este în prezent suspectată în Occident că pregăteşte o nouă invazie a Ucrainei şi că desfăşoară forţe considerabile la frontiera lor comună, notează AFP. Alianţă defensivă, NATO nu a intervenit când a avut loc campania militară a Rusiei în Georgia în 2008, nici când a avut loc anexarea Crimeei în 2014. Articolul 5 nu se aplică decât în cazul membrilor, nu şi al ţărilor partenere, explică aliaţii.

Preşedintele ucrainean este conştient de această regulă. "Dacă armata noastră eşuează, asta va avea consecinţe pentru toate statele membre NATO, pentru că Ucraina este un avanpost", a subliniat el, însă nu şi-a ascuns decepţia după ce s-a întâlnit miercuri cu liderii UE, dintre care 21 sunt membri ai NATO. "Mulţi lideri europeni nu înţeleg în general ceea ce se întâmplă la frontierele noastre", a spus el, după ce a solicitat în van adoptarea de sancţiuni preventive împotriva Moscovei.

Totuși, liderii UE, reuniţi în cadrul unui summit la Bruxelles, discută diferite opţiuni pentru a reacţiona la o eventuală nouă intervenţie militară rusă în Ucraina. De asemenea, ei vor prelungi sancţiunile economice în vigoare din 2014. "Sunt deja în vigoare sancţiuni şi suntem gata să adăugăm şi altele dacă va fi necesar", a dat asigurări Charles Michel, preşedinte al Consiliului European.

Citit 368 ori Ultima modificare Joi, 16 Decembrie 2021 19:45

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.