Ajutor militar american și britanic pentru Ucraina

Ajutor militar american și britanic pentru Ucraina
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Secretarul de stat american Antony Blinken s-a aflat miercuri la Kiev, într-o vizită care face parte din eforturile internaţionale pentru detensionarea situaţiei securităţii la frontiera dintre Ucraina şi Rusia, transmit AFP şi dpa. Blinken s-a întâlnit în cursul zilei cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi cu ministrul de Externe Dmitro Kuleba. Potrivit Departamentului de Stat american, obiectivul vizitei este de a reafirma angajamentul Washingtonului faţă de suveranitatea şi integritatea teritoriale ale Ucrainei.

SUA au anunţat miercuri suplimentarea cu 200 milioane de dolari a asistenţei pentru securitatea Ucrainei. Washingtonul furnizase deja Kievului ajutor militar în valoare de 450 milioane de dolari înaintea desfăşurării trupelor ruse la frontiera cu Ucraina, la finalul lui 2021.

La rândul său, Regatul Unit a anunţat la începutul săptămânii că a început să furnizeze Ucrainei arme antitanc.

Concentrarea de trupe în apropiere de frontiera Ucrainei îi permite preşedintelui rus Vladimir Putin să dea un ordin de atac care să fie executat foarte rapid, a declarat secretarul de stat american. Antony Blinken a adăugat că speră ca Rusia să urmeze o cale diplomatică şi paşnică la întâlnirea pe care o va avea săptămâna aceasta la Geneva cu omologul său rus, Serghei Lavrov, pentru a detensiona criza legată de Ucraina, transmite Reuters.

Moscova neagă că ar pregăti invadarea Ucrainei, dar la rândul său solicită garanţii că NATO nu se va extinde către est şi nu va include foste republici sovietice.

Citit 443 ori Ultima modificare Miercuri, 19 Ianuarie 2022 18:15

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.