Mercenarii ruși jefuiesc resursele naturale din Mali

Mercenarii ruși jefuiesc resursele naturale din Mali
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Mercenarii controversatei grupări paramilitare ruse Wagner au început "deja" să jefuiască Mali, dar nu caută să înlocuiască Franţa şi ţările europene în Sahel, a estimat ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, într-un interviu publicat duminică de Journal du dimanche (JDD), notează AFP.

Gruparea Wagner este alcătuită din "foşti militari ruşi, înarmaţi de Rusia şi însoţiţi de logistică rusă. În Republica Centrafricană, şi-au început prada oferind securitate autorităţilor în schimbul dreptului de a exploata cu impunitate resursele miniere", a comentat el, într-un interviu publicat de ziarul duminical (JDD).

"În Mali, este la fel. În prezent, ei folosesc deja resursele ţării, în schimbul protecţiei juntei. Ei jefuiesc Mali", a criticat şeful diplomaţiei franceze.

"Wagner se foloseşte de slăbiciunea anumitor state pentru a se implanta singură, nu pentru a-i înlocui pe europeni (în Sahel) şi nu numai, pentru a întări influenţa Rusiei în Africa", a mai afirmat Jean-Yves Le Drian, pentru care obiectivul grupării ruse este "în mod clar de a asigura perenitatea puterii" juntei.

Ministrul francez de Externe acuzase gruparea Wagner la mijlocul lunii ianuarie că "sprijină" junta, care doreşte "confiscarea puterii" în Mali, sub pretextul unei lupte antijihadiste. Câteva sute dintre aceşti soldaţi privaţi s-ar afla în prezent în Mali. Instructori ruşi au fost desfăşuraţi în ultimele săptămâni, în special la Tombuctu, potrivit unor oficiali militari din Mali.

Citit 713 ori Ultima modificare Duminică, 30 Ianuarie 2022 17:40

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.