Jocurile Olimpice și acordul strategic dintre Putin și Xi Jinping

Jocurile Olimpice și acordul strategic dintre Putin și Xi Jinping
Sport în plină criză internațională
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Preşedintele rus Vladimir Putin a salutat vineri relaţiile de o calitate "fără precedent" dintre ţara sa şi China condusă de Xi Jinping, în timpul unei vizite întreprinse în prima zi a Jocurilor Olimpice de la Beijing şi în plină criză cu Occidentul, informează AFP.

"În ceea ce priveşte relaţiile noastre bilaterale, ele au progresat într-un spirit al prieteniei, al parteneriatului strategic. Ele au căpătat un caracter cu adevărat fără precedent", a declarat Vladimir Putin la începutul întrevederii sale cu omologul chinez, potrivit unor declaraţii retransmise la televiziunea rusă.

Preşedintele rus a salutat "un exemplu de relaţie demnă, unde fiecare îl ajută şi susţine pe celălalt în dezvoltarea lui".

Potrivit Moscovei, Vladimir Putin şi Xi Jinping vor prezenta în timpul acestei vizite o declaraţie asupra "viziunii lor comune" în materie de securitate internaţională, în timp ce tensiunile au escaladat puternic între Occident şi Rusia, acuzată că pregăteşte o invadare a Ucrainei, aminteşte AFP.

Beijingul şi-a exprimat sprijinul pentru Moscova în această criză, notează sursa citată.

Potrivit Kremlinului, în timpul acestei vizite a lui Vladimir Putin în China, se prevede, de asemenea, semnarea mai multor acorduri, inclusiv în domeniul strategic al gazului. În acest sens, Putin s-a referit la un contract ce prevede furnizarea a 10 miliarde de metri cubi de gaz pe an către China dinspre Extremul Orient rus.

Cea de-a XXIV-a ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă urma să debuteze oficial, vineri, la Beijing, sub spectrul pandemiei de Covid-19, dar şi al boicotului diplomatic iniţiat de ţările occidentale.

Pe 17 ianuarie, pe fondul creşterii infectărilor în China şi al primului caz detectat de varianta Omicron la Beijing, s-a anunţat că vânzările de bilete pentru publicul larg vor fi anulate şi că spectatorii vor fi admişi numai pe bază de invitaţie.

Numărul de teste Covid-19 care vor fi efectuate în bula închisă rezervată participanţilor la JO se ridică la 63.548, începând din 31 ianuarie, inclusiv 3.103 de teste realizate în rândul sportivilor.

Personalul medical prezent la siturile competiţiilor de la Beijing ajunge la 1.140 de persoane, alături de 74 de ambulanţe.

Statele Unite, Marea Britanie şi alte ţări aliate au iniţiat un boicot diplomatic al JO 2022, legat de situaţia drepturilor omului în China. Organizaţiile pentru drepturile omului au criticat mult timp Comitetul Internaţional Olimpic pentru că a atribuit Chinei Jocurile din această iarnă, invocând modul în care este tratată populaţia uigură şi alte grupuri minoritate, pe care Statele Unite l-a calificat drept genocid. China a negat însă acuzaţiile de încălcare a drepturilor omului.

România va participa la Jocurile Olimpice de iarnă 2022 cu 22 de sportivi, la sanie, bob, schi alpin, schi fond, sărituri cu schiurile, biatlon şi patinaj viteză.

Citit 569 ori Ultima modificare Vineri, 04 Februarie 2022 17:55

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.