Primul ajutor militar recunoscut public sosește în Ucraina, trimis de Polonia

Primul ajutor militar recunoscut public sosește în Ucraina, trimis de Polonia
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Polonia a trimis un convoi cu muniție în Ucraina, potrivit ministrului Apărării din această țară, Mariusz Błaszczak. Este primul transport de ajutor militar recunoscut public către Ucraina de la începutul invaziei rusești, conform CNN.

„Un convoi cu muniție pe care îl donăm Ucrainei a ajuns deja la vecinii noștri. Suntem alături de ucraineni și ne arătăm solidaritatea față de agresiunea rusă", a scris Mariusz Błaszczak într-un tweet.

Mesajul nu descre nici tipul de muniție pe care Polonia a trimis-o ucrainenilor, nici cantitatea.

S-au reluat atacurile asupra Kievului

Trupele rusești ar fi lansat un atac cu rachete asupra unui aerodrom din Starokonstantinov, lângă Khmelnitsky. În plus, mai multe explozii s-ar fi produs în apropierea centralei termoelectrice Troeshina din Kiev.

Potrivit rapoartelor preliminare, mai multe drone Bayraktar TB2 s-ar fi putut afla acolo, conform Nexta TV.

CITIȚI ȘI: Încercuit de ruşi, Kievul a intrat în faza defensivă

În plus, mai multe explozii s-ar fi produs în apropierea centralei termoelectrice Troeshina din Kiev. Potrivit primarului Kievului, Vitali Klitschko, „cinci explozii au avut loc la un interval de 3-5 minute” în apropierea centralei care alimentează capitala Ucrainei.

Noaptea următoare va fi foarte dificilă cu trupele ruse în apropiere”, a anunșat primarul.

Trenuri speciale pentru refugiați, din Kiev spre vestul Ucrainei

Compania ucraineană de căi ferate a anunțat vineri o serie de trenuri speciale de evacuare care vor circula de la Kiev către vestul Ucrainei. Trenurile suplimentare pleacă de la principala gară feroviară și suburbană din Kiev.

Compania a anunțat că trenurile suplimentare vor fi pentru Rakhiv, Uzhhorod, Truskavets, Vorokhta, Kovel, Chernivtsi și Lviv, potrivit CNN.

Locurile în tren vor fi disponibile pe baza principiului „primul venit - primul servit", însă prioritate vor avea copiii, femeile și persoanele cu mobilitate redusă.

Din cauza circumstanțelor, sunt posibile întârzieri ale trenurilor.

Există suficiente vagoane pentru evacuarea în siguranță a aproximativ 10.000 de persoane până la sfârșitul zilei de vineri.

Compania le-a cerut celor care călătoresc cu trenurile speciale să nu-și dezvăluie locația și să nu fie mirați dacă se va folosi iluminatul de urgență. „Cu cât trenul arată mai puțin ca o ghirlandă, cu atât călătoria este mai sigură", a spus compania.

Președintele Zelensky s-a filmat pe o stradă din Kiev: „Suntem cu toții aici să ne apărăm independența”

Președintele ucrainean Volodimir Zelensky s-a filmat pe o stradă din Kiev, transmițându-le oamenilor că rămâne acolo pentru a apăra independența.

Volodimir Zelensky a înregistrat un mesaj video pe strada Bankova din Kiev, alături de alți oameni de stat din Ucraina. Astfel, Zelensky a infirmat zvonurile lansate de propagandiştii ruşi despre presupusa sa evadare din oraş.

Suntem cu toții aici să ne apărăm independența”, a spus președintele Ucrainei.

NATO a activat Forța de Reacție

Alianţa Nord-Atlantică a activat Forţa de Reacţie, pentru a putea răspunde oricărei urgenţe, a declarat vineri seară secretarul general Jens Stoltenberg, cerând Rusiei să înceteze "războiul fără sens" din Ucraina.

Ieri, statele membre NATO şi-au activat planurile de apărare şi, în consecinţă, mobilizăm elemente ale Forţei NATO de reacţie la nivel terestru, aerian şi maritim pentru a ne consolida şi mai mult poziţia şi a reacţiona rapid la orice urgenţă”, a afirmat Jens Stoltenberg, după summitul Alianţei Nord-Atlantice, desfăşurat prin videoconferinţă.

Nu trebuie să existe niciun spaţiu pentru calcule greşite sau neînţelegeri. Vom face tot ce trebuie pentru a proteja şi a apăra fiecare stat membru şi fiecare centimetru de teritoriu NATO”, a subliniat Jens Stoltenberg, potrivit site-ului Politico.eu.

CITIȚI ȘI un interviu despre criza din Ucraina, cu conf. univ. dr. Florin Iftode. „Lupta pentru pace” riscă să devină un război pe scară largă

Alianţa Nord-Atlantică a cerut Rusiei, cu ocazia reuniunii liderilor statelor membre, să oprească „imediat” operaţiunea militară în Ucraina, considerată „cea mai gravă ameninţare de securitate din ultimele decenii”. NATO a anunţat continuarea acţiunilor de consolidare a apărării flancului estic.

Jens Stoltenberg a subliniat că actuala criză nu se referă doar la Ucraina. „Totul merge mult mai departe de Ucraina, este vorba despre modul în care Rusia de fapt generează provocări şi contestă valorile centrale privind securitatea noastră şi cere Alianţei să îşi retragă toate forţele şi infrastructura din aproape jumătate dintre statele membre. Trebuie să tratăm cu seriozitate acest lucru, tocmai de aceea desfăşurăm acum Forţa de Reacţie a NATO pentru prima dată într-un context de apărare colectivă”, a subliniat Stoltenberg.

Rusia avertizează că vor fi consecinţe „militare și politice grave” dacă NATO acceptă Suedia sau Finlanda

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, a afirmat că, în cazul în care Suedia sau Finlanda vor încerca să adere la Alianţa Nord-Atlantică, acest lucru „va genera consecinţe militare şi politice grave, care ar necesita ca Rusia să adopte măsuri de reciprocitate”.

Noi considerăm angajamentul Guvernului Finlandei în sensul unei politici de nealiniere militară ca fiind un factor important în garantarea securităţii şi stabilităţii în nordul Europei”, a subliniat Maria Zaharova.

Finlanda cooperează cu NATO în anumite structuri de securitate, dar premierul Sanna Marin a afirmat luna trecută că este „foarte improbabilă” depunerea unei cereri de aderare la NATO în timpul mandatului său.

CITIȚI ȘI: Mii de refugiați, aceeași dramă. „Am plecat din Ucraina pentru că vrem să trăim”

Citit 7836 ori Ultima modificare Luni, 28 Februarie 2022 00:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.