Ceremonii fastuoase la Jubileul de Platină al Reginei Elisabeta a II-a

Ceremonii fastuoase la Jubileul de Platină al Reginei Elisabeta a II-a
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Cel mai longeviv suveran al Regatului Unit


Regina Elisabeta a II-a a lansat, joi, de la balconul oficial al Palatului Buckingham, seria de festivităţi organizate pentru a marca domnia sa de 70 de ani, o longevitate fără precedent în istoria Marii Britanii, celebrată într-o perioadă de tranziţie pentru monarhia din această ţară, informează AFP.

Fanioane, drapele şi portrete uriaşe au fost arborate pe străzile din tot Regatul Unit, iar admiratorii familiei regale şi-au amplasat corturile la Londra, pentru a putea să ocupe primele rânduri rezervate participanţilor la ceremoniile ce marchează Jubileul de Platină al suveranei de 96 de ani.

Niciun monarh britanic nu a domnit atât de mult timp ca Elisabeta a II-a, care a urcat pe tron la vârsta de 25 de ani, pe 6 februarie 1952, după moartea tatălui ei, regele George al VI-lea. Este puţin probabil ca un alt suveran britanic să atingă o astfel de longevitate în viitorul apropiat: Charles, prinţul moştenitor, are 73 de ani, iar fiul lui cel mare, prinţul William, va împlini în curând vârsta de 40 de ani.

"Este poate pentru ultima dată când o vedem pe Majestatea Sa participând la un eveniment public, vrem să îi arătăm recunoştinţa noastră", a declarat pentru AFP Gilbert Falconer, în vârstă de 65 de ani, venit din Scoţia, la fel ca mii de alte persoane prezente încă de la primele ore ale dimineţii în faţa Palatului Buckingham, pentru a asista într-o zi însorită la parada ce lansează joi această serie de festivităţi. "Regina va fi greu de înlocuit", a adăugat Gilbert Falconer.

Acest weekend prelungit de patru zile libere, cu defilări şi petreceri stradale care o sărbătoresc pe această suverană deosebit de populară, simbol al stabilităţii de-a lungul unor decenii turbulente prin care a trecut Marea Britanie, aduce un fel de armistiţiu şi un moment de unitate pentru britanici, după mai mulţi ani de divizări create de Brexit şi de lockdownurile stricte anti-COVID-19, urmate acum şi de o inflaţie care a atins un nivel istoric.

"Sper că următoarele zile vor fi o bună ocazie pentru a reflecta la tot ce a fost înfăptuit în ultimii 70 de ani, privind în acelaşi timp la viitor cu încredere şi entuziasm", a declarat într-un mesaj scris suverana britanică, şef de stat în 15 ţări şi teritorii, inclusiv în Canada şi Noua Zeelandă.

Celebrările au început joi prin tradiţionala paradă militară anuală "Trooping the Colour", în timpul căreia prinţul Charles a inspectat călare trupele britanice, aşa cum o făcea în trecut regina Elisabeta a II-a.

Citit 485 ori Ultima modificare Joi, 02 Iunie 2022 16:30

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.