Macron a pierdut majoritatea absolută în Adunarea Națională

Macron a pierdut majoritatea absolută în Adunarea Națională
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Preşedintele Emmanuel Macron conduce începând de luni, 20 iunie, o Franţă transformată, după alegeri legislative în urma cărora partidul său a pierdut majoritatea absolută în Adunarea Naţională, deschizând o perioadă de incertitudine şi instabilitate, relatează AFP.

"La mai puţin de două luni după realegerea lui Emmanuel Macron, votul francezilor în cel de-al doilea tur al alegerilor legislative îl privează pe preşedintele Republicii (Franceze) de control asupra Adunării Naţionale", rezumă în editorialul său publicaţia catolică La Croix.

"Salt în necunoscut", titrează la rândul său în editorial cotidianul de dreapta Le Figaro.

"Franţa a votat şi l-a pedepsit pe Macron", potrivit publicaţiei germane Spiegel.

Coaliţia preşedintelui francez s-a clasat pe primul loc, însă fără majoritate absolută şi mai mulţi piloni ai guvernului condus de Elisabeth Borne care au candidat au fost înfrânţi.

Nicio formaţiune nu este în măsură să domine, în urma acestor alegeri marcate de o ascensiune a extremei drepte şi de confirmarea scindării peisajului politic al Franţei în trei blocuri: centrul în jurul lui Emmanuel Macron (245 de deputaţi ai coaliţiei Ensemble!), o extremă dreapta întărită în jurul Marinei Le Pen (89 de deputaţi ai Adunării Naţionale, RN) şi o "uniune" ce pleacă de la extrema stângă până la socialişti (135 de deputaţi), condus de Jean-Luc Melenchon, NUPES, principala forţă de opoziţie. Iar între centru şi extrema dreaptă se află dreapta clasică, Les Républicains (Republicanii, LR), slăbiţi, dar încă în picioare, care se vor afla într-o poziţie de arbitru, cu 61 de deputaţi.

În mod concret, fie coaliţia Ensemble! a lui Macron încheie o înţelegere cu alte partide, asemenea acordurilor din guvernul Germaniei, fie negociază punctual, în funcţie de legile pe care vrea să le adopte, însă cu cât este mai mare numărul de deputaţi care lipsesc pentru a atinge majoritatea de 289, cu atât este mai dificil.

Duminică seară, fiecare dintre partide a afirmat că va acţiona într-un mod responsabil, fără să blocheze sistematic guvernul, însă proclamând că vrea să rămână în opoziţie.

Însă unele voci ar putea îndemna la încheierea unui acord cu guvernul, cum este cea a fostului ministru de dreapta Jean-Francois Cope, care susţine că un "pact de guvernare este vital între Macron şi LR, pentru a lupta împotriva ascensiunii extremelor".

O alianţă între deputaţii Ensemble! şi cei din LR ar permite formarea unei majorităţi absolute.

Această panoramă plasează Parlamentul în centrul jocului politic francez, o premieră în cea de-a V-a Republică, un regim prezidenţial creat de generalul De Gaulle în 1958, anume pentru a evita instabilitatea regimului parlamentar care era cea de-a IV-a Republică.

Mandatul pe cinci ani al deputaţilor francezi începe oficial miercuri, 22 iunie.

Citit 510 ori Ultima modificare Luni, 20 Iunie 2022 15:27

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.