Turcia se implică în criza cerealelor ucrainene

Turcia se implică în criza cerealelor ucrainene
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

O delegaţie a Ministerului Apărării al Turciei s-a deplasat miercuri la Moscova pentru noi discuţii menite să permită exportarea prin Marea Neagră a cerealelor blocate în Ucraina, informează AFP şi Reuters. "Părţile au discutat probleme legate de securitatea navelor comerciale şi exportul cerealelor din porturile ucrainene, precum şi despre abordări care să asigure siguranţa navigaţiei în Marea Neagră", a anunţat Ministerul Apărării rus.

Milioane de tone de grâu sunt blocate în porturile ucrainene de la sfârşitul lui februarie, ceea ce ar putea genera o criză alimentară mondială.

Ankara, care încearcă să menţină bune relaţii cu Moscova şi Kievul, a propus să ajute la organizarea transportului de cereale, în baza unui plan al ONU.

Moscova afirmă că nu împiedică ieşirea de nave comerciale şi acuză Ucraina că a paralizat transportul maritim prin minarea apelor de lângă porturile sale.

La rândul său, Kievul se teme de un atac maritim al Rusiei asupra coastei ucrainene de la Marea Neagră, în condiţiile în care armata rusă ocupă deja o mare parte din sudul Ucrainei, inclusiv toată coasta Mării Azov. De asemenea, Ucraina acuză Rusia că şi-a însuşit recoltele din teritoriile ocupate.

Citit 498 ori Ultima modificare Miercuri, 22 Iunie 2022 17:01

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.