Fermierii olandezi continuă protestele

Fermierii olandezi continuă protestele
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Fermierii olandezi protestează față de eforturile guvernului de a combate poluarea cu azot printr-o reducere majoră a numărului de porci, bovine și găini în Țările de Jos, relatează The Guardian. De-a lungul drumurilor și podurilor din Țările de Jos, oamenii atârnă steagul olandez cu susul în jos. Este un semn de solidaritate cu sectorul agricol olandez, care va fi, de asemenea, perturbat de o reducere radicală, cu 30%, a efectivelor de animale, o mișcare decisă pentru a îndeplini obiectivele climatice.

În ultimele săptămâni, fermierii au blocat centrele de distribuție a alimentelor cu sute de tractoare, au blocat drumuri importante și s-au prezentat în fața parlamentelor regionale și a caselor miniștrilor, pentru a protesta. În timpul unui protest, un polițist a fost acuzat că a tras cu arma în fiul în vârstă de 16 ani al unui fermier.

Protestele au loc după ce autoritățile din Țările de Jos au făcut publice detalii despre planul de reducere a poluării cu amoniac, oxizi de azot și protoxid de azot, necesar pentru protejarea a peste 150 de rezervații naturale. Iar sectorul agricol este cel care va suporta cea mai mare parte a scăderilor de emisii. "Aceasta nu mai este democrație, este dictatură", spune Jeroen van Maanen, un fermier cu 130 de vaci din Zeewolde, care s-a alăturat protestelor.

Gunoiul de grajd, atunci când este amestecat cu urina, eliberează amoniac, un compus al azotului. Dacă intră în lacuri și pâraie, azotul poate deteriora habitatele naturale sensibile. Olanda are a șaptea cea mai mare populație de animale din UE și cea mai mare densitate a animalelor din Europa, cu teren insuficient pentru a valorifica deșeurile de la peste 100 de milioane de vite, găini și porci.

Coaliția guvernamentală nu a fost, până acum, descurajată de proteste. După o hotărâre a instanței din 2019, țara trebuie să reducă emisiile de azot pentru a permite continuarea proiectelor de construcții. Nu există altă cale, spune Rudi Buis, purtătorul de cuvânt al Ministerului Agriculturii.

Citit 495 ori Ultima modificare Vineri, 22 Iulie 2022 16:28

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.