Ucrainenii îi caută pe rușii care amenință centrala din Zaporojie

Ucrainenii îi caută pe rușii care amenință centrala din Zaporojie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ucraina îi amenință pe militarii ruși care trag în cea mai mare centrală nucleară din Europa sau o folosesc ca bază de tragere, în timp ce numeroase națiuni, care se tem de o catastrofă nucleară, au cerut Moscovei să își retragă forțele de la unitatea din Zaporojie, potrivit Reuters.

„Fiecare soldat rus care fie trage în uzină, fie trage folosind uzina ca acoperire trebuie să înțeleagă că devine o țintă specială pentru agenții noștri de informații, pentru serviciile noastre speciale, pentru armata noastră", a declarat sâmbătă seară președintele Volodimir Zelenski. Președintele Ucrainei nu a dat detalii, însă a repetat afirmațiile potrivit cărora Rusia folosește centrala drept „șantaj nuclear”.

Centrala domină malul sudic al râului Dnipro. Forțele ucrainene care controlează orașele și localitățile de pe malul opus au fost supuse unui bombardament intens din partea deținută de Rusia. Ucraina și Rusia se acuză reciproc cu privire la multiplele incidente din Zaporojie, în sudul Ucrainei. Trupele rusești au capturat centrala la începutul războiului.

Țările din grupul G7 au făcut apel la Rusia să-și retragă trupele staționate la centrala Zaporojie, amintește Reuters. Serviciul de informații militare al Ucrainei a avertizat asupra unor noi „provocări” ale Rusiei în zona centralei nucleare, iar primarul aflat în exil al orașului unde se află centrala a declarat că unitatea a fost bombardată de ruși. Pe de altă parte, însă, un oficial local instalat de forțele ruse, Vladimir Rogov, a scris pe Telegram că forțele ucrainene bombardează centrala.

Consilierul prezidențial Mihailo Podoliak a acuzat Rusia de „lovirea unei părți a centralei nucleare unde se produce energia care alimentează sudul Ucrainei”. „Scopul lor este să ne deconecteze (de la centrală - n.r.) și să dea vina pe armata ucraineană pentru asta”, a scris Podoliak pe Twitter.

Serviciul de informații militare al Ucrainei susține că trupele ruse au amplasat un obuzier autopropulsat Pion în apropierea orașului și au pus steagul Ucrainei pe el. De asemenea, agenția de informații a mai afirmat că atacul de joi asupra teritoriului centralei - în urma căruia Ucraina susține că au fost afectate infrastructura de pompare a apei și stația de stingere a incendiilor - a fost lansat din satul Vodiane, aflat sub controlul rușilor, care se situează la circa 7 km est de centrală.

Citit 400 ori Ultima modificare Duminică, 14 August 2022 17:25

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.