Adunarea Generală a ONU, marcată de război și diviziuni

Adunarea Generală a ONU, marcată de război și diviziuni
Reuniunea șefilor de stat și de guvern
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Războiul din Ucraina, catastrofe climatice şi insecuritate alimentară într-o lume asediată de crize: liderii planetei iau cuvântul, începând de marţi, la tribuna Adunării Generale a ONU, marcată de diviziuni profunde, comentează AFP.

Timp de aproape o săptămână, aproximativ 150 de şefi de stat şi de guvern din întreaga lume vor lua cuvântul în cadrul acestei mari reuniuni diplomatice anuale, care se reia în format fizic după doi ani perturbaţi de pandemia de COVID-19.

În mod tradiţional, ziua inaugurală este dedicată discursului preşedintelui american, care, în calitate de lider al ţării care găzduieşte Naţiunile Unite, vorbeşte printre primii. Însă acum, în mod excepţional, aşa cum s-a mai întâmplat doar extrem de rar în trecut, nu va fi la fel: Joe Biden, care s-a aflat luni la funeraliile reginei Elisabeta a II-a, şi-a decalat intervenţia pentru miercuri.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, urma să susţină un discurs de deschidere a celei de-a 77-a Adunări Generale care "nu va edulcora lucrurile", a promis purtătorul său de cuvânt, Stéphane Dujarric.

La capitolul pericole, invadarea Ucrainei de către Rusia se va afla în centrul acestei săptămâni diplomatice la nivel înalt, cu o intervenţie, miercuri, a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski - prin legătură video, datorită unei autorizări speciale votate săptămâna trecută de statele membre - şi cu un Consiliu de Securitate la nivel de miniştri de externe, joi.

Însă ţările din Sud sunt din ce în ce mai deranjate că Occidentul îşi concentrează atenţia pe Ucraina.

"Nu vrem să vorbim doar despre oprirea conflictului din Ucraina. Vrem încetarea conflictelor în Tigray (regiune din Etiopia - n.r.), în Siria, oriunde apar ele în lume", a afirmat luni preşedinta Barbados, Mia Mottley, într-o zi preliminară axată pe educaţie şi obiectivele de dezvoltare.

Preşedintele francez Emmanuel Macron urma să insiste asupra necesităţii de a preveni o "fractură" între ţările din Nord şi ţările din Sud, a transmis Palatul Elysee, precizând că el va organiza un dineu pe această temă cu mai mulţi alţi lideri.

Aceste tensiuni provocate de războiul din Ucraina sunt asemănătoare cu resentimentul dintre Nord şi Sud în lupta împotriva schimbării climatice. Ţările sărace, în prima linie a impactului devastator al unei încălziri globale de care nu sunt responsabile, se luptă în special pentru ca statele bogate să îşi respecte, în sfârşit, promisiunile de ajutor financiar.

Cu două luni înainte de COP27, conferinţa ONU privind clima care va avea loc în Egipt, ar fi surprinzător ca această criză climatică să nu fie unul dintre punctele centrale ale discursului lui Antonio Guterres, care a făcut din lupta împotriva emisiilor de gaze cu efect de seră, în special cele ale producătorilor de energii fosile, una dintre priorităţi.

Marţi urmau să susţină discursuri preşedintele brazilian Jair Bolsonaro, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, premierul japonez Fumio Kishida sau cancelarul german Olaf Scholz. De la reuniunea din această săptămână lipsesc preşedintele rus Vladimir Putin şi preşedintele chinez Xi Jinping.

Citit 503 ori Ultima modificare Marți, 20 Septembrie 2022 21:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.