Au început referendumurile pentru unirea cu Rusia

Au început referendumurile pentru unirea cu Rusia
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

În regiunile ucrainene ocupate, Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson, a început vineri votarea la referendumurile pentru unirea cu Rusia, relatează Reuters. Se pot prezenta la urne şi locuitorii refugiaţi în Rusia. Votarea urmează să se încheie marţi, iar purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a declarat că decizia ulterioară privind anexarea de către Rusia a regiunilor respective va fi "rapidă".

Occidentul şi Kievul au condamnat demersul ca ilegal şi nelegitim, apreciind că este o modalitate de escaladare a războiului declanşat de Kremlin.

Regiunile vizate reprezintă circa 15% din teritoriul Ucrainei. Forţele ucrainene au eliberat luna aceasta zone ocupate anterior de ruşi în nord-estul ţării.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat săptămâna aceasta mobilizarea a 300.000 de rezervişti pentru războiul din Ucraina, iar prin anexarea celor patru regiuni ar putea prezenta contraofensiva ucraineană drept un atac împotriva Rusiei, apreciază Reuters. Liderul de la Kremlin a făcut miercuri aluzie la folosirea armamentului nuclear, avertizând că va folosi "toate mijloacele de care dispunem" pentru a apăra Rusia şi că "nu este vorba de un bluf".

Citit 337 ori Ultima modificare Vineri, 23 Septembrie 2022 19:54

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.