Funeralii de stat pentru fostul premier Shinzo Abe

Funeralii de stat pentru fostul premier Shinzo Abe
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Japonia i-a adus marţi un ultim omagiu cu flori, rugăciuni şi 19 lovituri de tun fostului premier Shinzo Abe, la primele funeralii de stat organizate pentru un fost şef de guvern în ultimii 55 de ani, relatează Reuters, care menţionează că ceremonia a stârnit controverse, aşa cum a făcut şi Abe în timpul vieţii.

Ceremonia a început la ora locală 14:00 (05:00 GMT), urna cu cenuşa fostului premier fiind adusă în sala Nippon Budokan din centrul capitalei Tokyo de văduva lui Abe, Akie, în sunetul fanfarei militare şi al salvelor gărzii de onoare.

În interiorul sălii, unde de obicei au loc concerte, era aşezat un portret de mari dimensiuni al fostului premier decorat cu o panglică neagră, deasupra unui aranjament floral verde, alb şi galben, iar pe un perete erau prezentate fotografii arătându-l pe Abe în timp ce merge alături de lideri din G-7, dă mâna cu copii sau vizitează zone calamitate.

Asasinarea lui Shinzo Abe, împuşcat mortal pe 8 iulie, în timp ce ţinea un discurs de campanie, a declanşat un val de dezvăluiri despre legăturile dintre aleşi ai Partidului Democrat Liberal, aflat la putere şi al cărui lider a fost, şi Biserica unificării, considerată de critici o sectă. Actualul premier Fumio Kishida a prezentat scuze şi s-a angajat să rupă legăturile dintre partid şi biserică, după ce această controversă a determinat o scădere drastică a cotei sale de popularitate.

Opoziţia faţă de organizarea de funeralii de stat pentru Abe a persistat însă, susţinută şi de costul estimat de 11,5 milioane de dolari din banii publici, într-un context economic dificil pentru cetăţenii obişnuiţi.

Citit 642 ori Ultima modificare Marți, 27 Septembrie 2022 19:30

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.