Relațiile dintre Franța și Germania, tot mai tensionate

Relațiile dintre Franța și Germania, tot mai tensionate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Preşedintele francez Emmanuel Macron s-a declarat joi hotărât să menţină ''prietenia şi alianţa'' franco-germană, într-un moment în care relaţiile dintre cele două ţări trec printr-o perioadă dificilă, ce a condus la amânarea consiliului de miniştri franco-german, transmite AFP.

Divergenţele acumulate în relaţiile dintre Paris şi Berlin au condus la amânarea pentru luna ianuarie a consiliului de miniştri franco-german, prevăzut să se desfăşoare pe 26 octombrie la Fontainebleau. În urma bulversărilor create de războiul din Ucraina, propunerile privind acţiunile de urmat în criza energetică, cooperarea militară sau proiectele comune în producţia de armament au relevat puncte de fricţiune între cele două ţări.

De pildă, Franţa a insistat asupra concertării şi solidarităţii europene, după ce Germania a anunţat un plan de 200 de miliarde de euro pentru a-şi susţine companiile şi populaţia în faţa creşterii preţurilor la energie, măsură care, conform criticilor ei, poate distorsiona concurenţa în interiorul UE.

Un alt exemplu este susţinerea de către Berlin a relansării proiectului unui gazoduct care leagă Spania de Germania, iniţiativă respinsă de Paris.

 

Citit 446 ori Ultima modificare Joi, 20 Octombrie 2022 18:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.