Președintele tunisian, boicotat de electorat în alegeri

Președintele tunisian, boicotat de electorat în alegeri
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Şeful principalei coaliţii de opoziţie din Tunisia i-a cerut preşedintelui Kais Saied "să plece imediat", după fiascoul alegerilor legislative de sâmbătă, menite să reînnoiască Parlamentul şi marcate de o rată de absenteism masiv de peste 92 la sută, relatează AFP.

Duminică, preşedintele Frontului Salvării Naţionale (FSN), Ahmed Nejib Chebbi, a estimat că acest scrutin "arată că foarte foarte puţini tunisieni cauţionează demersul lui Kais Saied".

"Este o mare dezavuare populară pentru acest proces" declanşat prin suspendarea Parlamentului şi demiterea prim-ministrului pe 25 iulie 2021, înainte de a acapara toate atribuţiile”, a adăugat Chebbi. "92 la sută au întors spatele procesului ilegal care ridiculizează Constituţia" şi votul de sâmbătă a fost, potrivit lui Chebbi, precedat de "o mare dezavuare internaţională" cu prilejul recentei vizite a preşedintelui Saied în SUA, unde procesul politic pe care l-a declanşat a fost dezaprobat.

După lovitura de forţă şi dizolvarea Parlamentului în martie, denunţate de opoziţie ca o "lovitură de stat", preşedintele Saied a obţinut adoptarea în această vară a unei constituţii care reduce drastic prerogativele parlamentului.

El a modificat şi modul de organizare al scrutinului de sâmbătă pentru legislative, interzicând orice afiliere politică pentru candidaţi, în majoritate necunoscuţi, ceea ce din punctul de vedere al experţilor a contribuit la prăbuşirea ratei de participare.

Majoritatea partidelor, între care şi partidul de opoziţie anti-islamist al lui Abir Moussi, au boicotat scrutinul. Țara traversează o gravă criză economică, accentuată de războiul din Ucraina, comentează AFP.

Citit 440 ori Ultima modificare Duminică, 18 Decembrie 2022 16:44

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.