Acord extins între NATO și Uniunea Europeană

Acord extins între NATO și Uniunea Europeană
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Uniunea Europeană şi NATO au semnat marţi o nouă declaraţie comună - a treia, după cele din 2016 şi 2018 - pentru a continua să-şi dezvolte cooperarea, în contextul războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina, transmit EFE şi dpa.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, preşedinţii Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi Consiliului European, Charles Michel, au semnat documentul la sediul alianţei nord-atlantice din Bruxelles.

Cele două părţi lucrează de mai multă vreme la această declaraţie, care iniţial urma să fie gata înaintea summitului liderilor NATO care s-a desfăşurat la Madrid în iunie 2022.

Secretarul general al NATO a subliniat în diverse ocazii necesitatea de a extinde cooperarea dincolo de mobilitatea militară, anduranţa la tehnologiile emergente şi disruptive şi impactul schimbărilor climatice asupra securităţii. Cooperarea ''este mai importantă ca oricând'', a declarat Stoltenberg, după semnarea declaraţiei comune, potrivit dpa. ''Trebuie să continuăm să întărim parteneriatul dintre NATO şi Uniunea Europeană şi trebuie să consolidăm în continuare sprijinul nostru pentru Ucraina'', a adăugat el, făcând referire totodată la o întâlnire pe care a avut-o cu Von der Leyen şi cu Michel, la doar câteva ore după ce Rusia a invadat Ucraina, la 24 februarie 2022, pentru a evidenţia relaţiile apropiate dintre UE şi NATO. ''Preşedintele (rus Vladimir) Putin a vrut să cucerească Ucraina în câteva zile şi să ne divizeze. Este evident că a eşuat în ambele planuri'', a insistat Stoltenberg.

UE şi NATO s-au angajat să furnizeze ucrainenilor toate mijloacele militare necesare pentru a-şi apăra ţara.

Citit 405 ori Ultima modificare Marți, 10 Ianuarie 2023 15:37

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.