Enclava Nagorno-Karabah, blocată de „ecologiștii” azeri

Enclava Nagorno-Karabah, blocată de „ecologiștii” azeri
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Rusia a atribuit joi Armeniei responsabilitatea pentru eşecul negocierilor de pace cu Azerbaidjanul cu privire la regiunea Nagorno-Karabah, nou semn al divergenţelor dintre cei doi aliaţi - Moscova şi Erevan - cu privire la acest conflict din Caucazul de Sud, relatează Reuters.

Armenia şi Azerbaidjan sunt angajate de mai multe luni în discuţii pentru negocierea unui acord de pace privind regiunea Nagorno-Karabah, teritoriu azer cu populaţie majoritar armeană.

În ultima lună, cetăţeni azeri care pretind că sunt activişti de mediu au blocat singurul drum care leagă Nagorno-Karabah de Armenia, în ceea ce Erevanul a calificat drept o blocadă aprobată de guvernul de la Baku. Autorităţile azere susţin că militanţii pentru mediu au preocupări legitime faţă de exploatarea minieră armeană în regiune, pe care o consideră ilegală, negând instituirea unei blocade împotriva Nagorno-Karabah.

Rusia a acuzat Armenia pentru eşecul discuţiilor de pace între cele două părţi şi a chemat Erevanul să revină la masa negocierilor.

Decizia Erevanului de a se retrage de la negocierile de pace care fuseseră programate în decembrie la Moscova „ne-a împiedicat să discutăm asupra tratatului de pace”, a afirmat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova.

Oficialii de la Erevan sunt din ce în ce mai indignaţi faţă de Rusia - în mod oficial aliată în virtutea unui tratat de apărare reciprocă - pentru că nu a făcut mai mult pentru a pune capăt blocadei.

Armenia declară că Azerbaidjanul nu respectă acordul de pace semnat în 2020 şi vrea ca forţele ruse de menţinere a păcii să facă mai mult pentru a-i îndepărta pe protestatarii azeri.

Citit 416 ori Ultima modificare Joi, 12 Ianuarie 2023 17:01

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.