Uniunea Europeană vrea să evite dependența de China

Uniunea Europeană vrea să evite dependența de China
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Uniunea Europeană încearcă să evite să fie dependentă de China, aşa cum a fost de gazul rusesc, a afirmat sâmbătă şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, lansând un apel la consolidarea relaţiilor comerciale cu America Latină, scrie AFP.

"Am descoperit că dependenţele, care erau componente ale păcii, sunt, de asemenea, arme care pot fi întoarse împotriva noastră", a declarat Josep Borrell, subliniind "dependenţa excesivă a Europei de gazul rusesc". Acest lucru a fost evidenţiat de invazia rusă a Ucrainei, deoarece Moscova şi-a restricţionat livrările de gaze către Europa şi a forţat continentul să găsească alte rute de aprovizionare.

În opinia sa, această dependenţă "l-a făcut pe (Vladimir) Putin să creadă că ar putea invada Ucraina cu impunitate pentru că Europa, prizonieră a consumului nostru de gaze provenind până la 40 la sută din Rusia, nu va reacţiona".

Şeful politicii externe a UE a estimat că 2023 este un "an-cheie" pentru încheierea de acorduri în alte părţi, în special cu America Latină, având în vedere summitul dintre UE şi Comunitatea Statelor Latino-Americane şi Caraibiene (CELAC) de la mijlocul lui iulie.

Citit 407 ori Ultima modificare Duminică, 26 Martie 2023 17:23

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.