Negocieri la Varșovia și București, în scandalul cerealelor ucrainene

Negocieri la Varșovia și București, în scandalul cerealelor ucrainene
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Ucraina va încerca să asigure redeschiderea tranzitului de cereale prin Polonia, ca un "prim pas". Acesta este subiectul discuțiilor de luni de la Varșovia, după ce Polonia și Ungaria au anunțat în weekend interdicții asupra acestor importuri din Ucraina, relatează spotmedia.ro.

Ministrul ucrainean al Agriculturii, Mykola Solsky, a declarat că vor avea loc discuții suplimentare în România, miercuri, și în Slovacia, joi. Potrivit agenţiei Reuters, citată de The Guardian, comentariile ministrului au fost publicate pe aplicația de mesagerie Telegram de către Ministerul Agriculturii.

Slovacia a anunţat luni că va opri şi ea temporar importurile de cereale și alte produse selectate din Ucraina, a declarat un purtător de cuvânt al Guvernului.

Polonia a fost prima care a provocat surprindere sâmbătă, când a anunțat brusc că a decis să interzică importurile de cereale şi alte alimente din Ucraina, pentru a proteja sectorul agricol local. La scurt timp, Poloniei i s-a alăturat Ungaria, care a anunțat și ea că va interzice importurile de cereale și alimente. Ulterior, Ungaria a precizat că ar putea extinde interdicția de import dincolo de termenul-limită iniţial anunţat - 30 iunie, dacă UE nu ia măsuri suficiente pentru a-i proteja pe fermierii maghiari. Informaţia a venit de la secretarul de stat în Ministerul Agriculturii din Ungaria, Sándor Farkas.

Iar Bulgaria a spus şi ea că are în vedere să ia măsuri împotriva importurilor de cereale ucrainene. "Interesele bulgare trebuie protejate. Mai mult, acum, că două ţări au acţionat deja în acest fel, dacă nu reacţionăm, acumulările de pe teritoriul bulgar ar putea deveni şi mai mari", a declarat ministrul interimar al Agriculturii, Iavor Gechev.

Reacția Comisiei Europene nu a întârziat să apară, dar pare că executivul european a fost luat prin surprindere de anunțuri. "Suntem la curent cu anunțurile Poloniei și Ungariei privind interzicerea importurilor de cereale și alte produse agricole din Ucraina. În acest context, este important să subliniem că politica comercială este de competența exclusivă a UE și, prin urmare, acțiunile unilaterale nu sunt acceptabile. În astfel de vremuri dificile, este esențial să se coordoneze și să se alinieze toate deciziile în cadrul UE", a spus duminică un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

După ce invazia Rusiei a blocat unele porturi de la Marea Neagră, cantități mari de cereale ucrainene, care sunt mai ieftine decât cele produse în Uniunea Europeană, au ajuns să rămână în statele din Europa Centrală și de Est, afectând prețurile și vânzările pentru fermierii locali, care s-au revoltat.

Citit 450 ori Ultima modificare Luni, 17 Aprilie 2023 16:16

Mai multe din această categorie:

1 comentariu

  • postat de Iancu Jianul
    Luni, 17 Aprilie 2023 18:41
    5.13.195.***
    In Romania nu exista un control LA NIMIC! Ingermam produse de carne ce contin glutamat si moniglutamat de sodic (interzis DOAR IN GERMANIA... doar aia nu-s prosti sa-si otraveasta propria natie!) snank-uri facute din carne de calitatea IIa deshidratata cand pufuletii ii bat la posterior ca numar cal
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.