Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, şi-a dat acordul să sprijine aderarea Suediei la NATO, pe care o blochează de peste un an, a anunţat secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, salutând "o zi istorică", scrie AFP.
"Sunt bucuros să anunţ că preşedintele Erdogan a acceptat să transmită protocolul de aderare a Suediei" parlamentului turc "cât mai curând posibil şi să acţioneze cu adunarea pentru a garanta ratificarea", a declarat responsabilul, luni seară, la finalul unei întâlniri cu liderul turc, premierul suedez Ulf Kristersson, în ajunul summitului NATO la Vilnius.
"A finaliza aderarea Suediei la NATO este un pas istoric, care aduce beneficii securităţii tuturor aliaţilor NATO în această perioadă critică. Ne face pe toţi mai puternici şi mai în siguranţă", a declarat Jens Stoltenberg, într-o conferinţă de presă.
Câteva ore mai devreme, preşedintele turc legase sprijinul său pentru candidatura Suediei la NATO de negocierile de aderare a ţării sale la UE. În acest context, Stoltenberg a mai indicat că Suedia a fost de acord, "în calitate de membru al UE, să sprijine activ eforturile de revigorare a procesului de aderare a Turciei la UE şi să contribuie la modernizarea acordului de uniune vamală UE-Turcia şi liberalizarea vizelor".
Turcia, oficial candidată, şi-a depus candidatura la Comunitatea Economică Europeană în 1987 şi la Uniunea Europeană în 1999, dar negocierile de aderare, care au început în 2005, sunt într-un punct mort de câţiva ani.
"Turcia aşteaptă la uşa UE de peste 50 de ani, iar aproape toate ţările membre NATO sunt acum membre ale UE", le-a spus Erdogan reporterilor, luni, înainte de a pleca spre Vilnius, pentru summitul NATO.
De la Berlin, cancelarul Olaf Scholz i-a răspuns: "Suedia îndeplineşte toate cerinţele pentru aderarea la NATO", sugerând astfel că Ankara nu îndeplineşte, în schimb, criteriile de aderare la UE. El a adăugat: "Cealaltă chestiune este una care nu are legătură cu aceasta şi de aceea nu cred că ar trebui să fie privită ca o chestiune legată".
Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a declarat marţi că nu este "absolut deloc" surprins de decizia Turciei de a renunţa la vetoul în privinţa aderării Suediei la NATO, transmite EFE. Biden a făcut aceste declaraţii la Palatul Prezidenţial din Vilnius, unde preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, l-a primit cu covorul roşu şi cu o fanfară militară care a intonat imnurile naţionale ale celor două ţări. Un jurnalist a profitat de ocazie pentru a-l întreba pe preşedintele american ce anume a determinat Turcia să se răzgândească, la care liderul SUA a zâmbit şi a rostit un "Tu ce crezi?", dar nu a explicat la ce se referea.
Biden i-a mulţumit luni omologului său turc pentru ridicarea dreptului de veto asupra aderării Suediei la NATO şi a spus că "este pregătit" să colaboreze cu Erdogan în probleme de apărare, fără a intra în detalii.
Coincidență sau nu, consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a declarat marți că președintele SUA, Joe Biden, va debloca transferul de avioane de luptă F-16 către Turcia.
Unii parteneri NATO consideră că Turcia, care a cerut în octombrie 2021 să cumpere avioane de luptă Lockheed Martin Corp în valoare de 20 miliarde de dolari și aproape 80 de kituri de modernizare pentru avioanele sale de război existente, s-a folosit de situaţie pentru a face presiuni asupra Washingtonului cu privire la avioanele de război.
În urma acordului cu Turcia, Ungaria a anunțat la rândul ei că va ratifica aderarea Suediei la NATO, acest lucru devenind "doar o chestiune tehnică".