Interviu cu Putin al unui jurnalist pro-Trump

Interviu cu Putin al unui jurnalist pro-Trump
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Președintele rus Vladimir Putin nu-și amintește ultima dată când a vorbit cu omologul său american Joe Biden, spune că a avut o "relație personală" cu predecesorul acestuia, Donald Trump, și consideră că invazia Ucrainei s-ar putea încheia în câteva săptămâni, dacă Occidentul ar înceta să ajute Kievul să se apere. Aceste idei au apărut dintr-un interviu, foarte așteptat, pe care președintele rus l-a acordat timp de două ore fostului prezentator Fox News Tucker Carlson, influencer și apropiat al aripii pro-Trump din Partidul Republican - care a fost publicat joi pe site-ul comentatorului. Site-ul cursdeguvernare.ro a făcut sinteza discuției dintre jurnalistul american și președintele rus.

Înregistrarea video de peste două ore a fost filmată marţi la Moscova, a precizat jurnalistul conservator Tucker Carlson. Este pentru prima dată când liderul rus stă de vorbă cu un jurnalist occidental de când Rusia a lansat invazia în Ucraina, în 2022.

Lecții de istorie în variantă rusească

Interviul a început cu o întrebare despre motivul pentru care Putin a ordonat invazia Ucrainei. "Spuneţi-ne de ce credeţi că Statele Unite ar putea lovi Rusia din senin", i-a cerut Tucker Carlson.

"Cum aţi ajuns la această concluzie? Nu este vorba despre faptul că America, Statele Unite, urma să lanseze un atac surpriză asupra Rusiei", i-a spus Putin, prin intermediul unui translator. "Eu nu am spus asta. Avem un talk-show sau o conversaţie serioasă?", a comentat liderul de la Kremlin, mimând că ar fi fost deranjat de întrebare, dar în fapt alcătuindu-şi un pretext pentru a vorbi apoi pe larg - mai mult de o jumătate de oră - despre istoria Europei de Est, începând cu înfiinţarea statului rus în secolul al IX-lea. A fost de fapt o ocazie pentru liderul rus să susţină că părţi din Ucraina au aparţinut mult timp Rusiei şi să ofere diverse justificări pentru invazie.

Întrebat despre posibilitatea păcii în Ucraina, Putin a spus: "Dacă vrei cu adevărat să încetezi lupta, trebuie să încetezi aprovizionarea cu arme", referindu-se la ajutorul occidental pentru Kiev. "Se va termina în câteva săptămâni", a adăugat el.

În interviul publicat joi noapte, preşedintele rus afirmă că înfrângerea ţării sale este "imposibilă". "Au existat îndemnuri pentru a provoca Rusiei o înfrângere strategică pe câmpul de luptă", a declarat Vladimir Putin. "În opinia mea, acest lucru este imposibil prin definiţie. Nu se va întâmpla niciodată", a spus liderul de la Kremlin.

Pe de altă parte, Putin a insistat că Rusia nu are niciun interes să invadeze Polonia, Letonia sau alte ţări NATO, calificând un astfel de scenariu ca fiind "absolut exclus". În schimb, liderul rus a acuzat statele membre NATO că încearcă să înfricoşeze oamenii cu ceea ce el a numit o ameninţare rusă imaginară.

Polonia, "vinovată" că nu a cedat în fața lui Hitler

Vladimir Putin a mai afirmat că Al Doilea Război Mondial a început din cauza Poloniei, care nu a cedat la solicitările Germaniei naziste și l-a provocat astfel pe Hitler să o atace. "Înainte de cel de-Al Doilea Război Mondial, Polonia a colaborat cu Hitler. Și, deși nu a cedat la cererile lui Hitler, a participat totuși la împărțirea Cehoslovaciei împreună cu Hitler, deoarece polonezii nu au cedat Germaniei coridorul Danzig și au mers prea departe, împingându-l pe Hitler să înceapă Al Doilea Război Mondial prin atacarea lor", a spus Putin.

Obiectivele "operațiunii militare speciale" nu au fost atinse

Putin susţine că el vrea o soluţie negociată pentru Ucraina, dar Kievul nu este lăsat de SUA să negocieze. Putin a reluat ceea ce mai afirmase anterior, că Moscova pregătise deja documentul pentru a fi semnat, în aprilie 2022, la Istanbul, dar partea ucraineană a renunţat.

Pe de altă parte, vorbind despre obiectivele a ceea ce el numeşte "operaţiunea militară specială" din Ucraina, Putin a spus că acestea nu au fost încă atinse, deoarece unul dintre obiective "este denazificarea". Pentru prima dată, Putin a explicat mai pe larg ce înţelege prin această expresie. "Înseamnă interzicerea tuturor tipurilor de mişcări neonaziste. Trebuie să scăpăm de acei oameni care menţin acest concept, susţin această practică şi încearcă să o păstreze", a spus el.

Putin se laudă cu aliații săi: China și BRICS

Întrebat dacă schimbarea administraţiei americane ar fi o premisă pentru o restabilire a comunicării bilaterale sau, de fapt, nu contează cine este preşedinte în SUA, Putin a evitat un răspuns direct şi a început prin a se lăuda cu relaţia pe care o are cu "prietenul şi colegul" Xi Jinping, preşedintele Chinei.

El a vorbit apoi de organizaţia BRICS, din care fac parte, între altele, Rusia, China şi India şi a cărei preşedinţie este deţinută anul acesta de Moscova. El a spus că G7 avea în 1992 o pondere de 47 la sută din economia mondială, în timp ce în 2022 a ajuns la circa 30 la sută. În schimb, BRICS avea numai 16 la sută în 1992, în timp ce acum are mai mult decât G7.

Citit 417 ori Ultima modificare Vineri, 09 Februarie 2024 16:37

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.