Serbia va putea să adere la UE doar după ce va recunoaşte independenţa Kosovo

Serbia va putea să adere la UE doar după ce va recunoaşte independenţa Kosovo
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Vicepremierul şi ministrul de Interne sârb Iviţa Dacici a declarat, marţi, că Serbia va putea adera la Uniunea Europeană doar după ce va recunoaşte independenţa Kosovo, declarată în 2008.

"Trebuie să încetăm cu minciunile şi basmele, asta este ceea ce ne cer ei" (recunoaşterea statului Kosovo), a declarat Dacici.

Vicepremierul a precizat că UE a cerut îndeplinirea unor noi condiţii de către Serbia, în procesul de aderare, după ce, în 2000, singura condiţie a fost îndepărtarea de la conducere a fostului preşedinte iugoslav Slobodan Miloşevici.

"Acum ceva timp, nimeni nu vorbea despre independenţa Kosovo. Unsprezece ani mai târziu nu putem obţine nici măcar statutul de candidat la aderarea în UE. Cine mai trebuie înlăturat de la putere sau transferat la Haga?", a mai adăugat acesta.

El face referire la arestarea celor doi foşti lideri sârbi, Ratko Mladici, fostul comandant al armatei Republicii Sprska, şi a lui Goran Hadzici, fostul lider al sârbilor din Croaţia. Cei doi sunt judecaţi de Tribunalul Penal Internaţional pentru Iugoslavia (TPIY), pentru crime de război, după mai mulţi ani de urmărire.

UE a amânat transmiterea deciziei privind acordarea Serbiei statul de candidată la aderare, până în martie.

Demnitarul a mai declarat că Serbia l-a îndepărtat de la putere pe Miloşevici, a acordat sprijin TPIY şi a cerut scuze tuturor vecinilor săi, cu toate acestea însă nu poate să obţină nici măcar statutul de candidată la aderare.

"Dacă UE nu doreşte să se extindă, să ne spună", a adăugat vicepremierul sârb. Belgradul continuă să considere Kosovo ca fiind parte integrantă a Serbiei.

Citit 1905 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.