ATENTAT TERORIST înainte de alegerile prezidenţiale din Franţa. Poliţişti împuşcaţi pe Champs Elysees

ATENTAT TERORIST înainte de alegerile prezidenţiale din Franţa. Poliţişti împuşcaţi pe Champs Elysees
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Cu două zile înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale din Franţa, ultima zi de campanie este bulversată de atentatul jihadist în cursul căruia un poliţist a fost ucis pe Champs Elysées, în centrul Parisului, relatează AFP. Alţi doi poliţişti au fost răniţi, dintre care unul grav, iar o turistă a fost rănită mai "uşor" de un glonţ, potrivit autorităţilor. Atacatorul a fost împuşcat de poliţie.

Atacul, care a avut loc joi, în jurul orelor 21.00 (19.00 GMT), a fost revendicat aproape imediat de gruparea jihadistă Stat Islamic (SI), la originea majorităţii atentatelor care, din 2015, au făcut alţi 238 de morţi în Franţa.

"Agresorul (Abu Yussef „Belgianul”, potrivit IS - n.r.) a venit cu maşina şi a coborât. El a deschis focul asupra unui vehicul al poliţiei, cu o armă automată, l-a ucis pe unul dintre poliţişti şi a încercat să vizeze alţii, în timp ce fugea", a informat o sursă din cadrul forţelor de ordine.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, agresorul împuşcat este un francez de 39 de ani, care făcea deja obiectul unei anchete antiteroriste. "Identitatea atacantului este cunoscută şi a fost verificată", a declarat în faţa presei, în apropiere de locul atacului, procurorul Parisului, François Molins. Acesta a refuzat să o dezvăluie pentru a nu afecta ancheta deschisă de parchetul antiterorist. O percheziţie a fost efectuată la domiciliul atacatorului, titular al documentelor de înmatriculare ale maşinii utilizate pentru atac. Individul se pare că a acţionat singur în cursul agresiunii şi sunt în curs de desfăşurare investigaţii pentru a stabili "dacă a beneficiat de complicitate", a adăugat François Molins.

Președintele Franţei, François Hollande, a promis, într-o alocuţiune televizată, că autorităţile vor fi de "o vigilenţă absolută" pentru alegerile prezidenţiale, al căror prim tur va fi organizat duminică. Principalii candidaţi, care au defilat joi seară pe platoul de televiziune pentru ultima dezbatere, au denunţat atentatul şi şi-au exprimat sprijinul pentru forţele de ordine. De asemenea, mai multe capitale şi-au exprimat sprijinul faţă de Franţa.

Potrivit autorităţilor, un nou atentat a fost dejucat odată cu arestarea, marţi, a doi indivizi suspectaţi că pregăteau o "acţiune violentă" în plină campanie electorală. Clement Baur, în vârstă de 23 de ani, şi Mahiedine Merabet, 29 de ani, au fost reţinuţi la ieşirea dintr-un apartament din Marsilia, unde anchetatorii au descoperit un arsenal incluzând trei kilograme de exploziv, arme, muniţie şi un drapel al organizaţiei jihadiste Stat Islamic.

Citit 1266 ori Ultima modificare Vineri, 21 Aprilie 2017 17:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.