SUA ar urma să-și prezinte planul de pace la Conferința de la Munchen

SUA ar urma să-și prezinte planul de pace la Conferința de la Munchen
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Războiul din Ucraina și așteptările referitoare la un posibil plan al Statelor Unite de a pune capăt conflictului marchează ediția din acest an a Conferinței de Securitate de la München, care are loc între 14 și 16 februarie și la care vor participa aproape 60 de șefi de stat sau de guvern și peste 100 de miniștri, potrivit directorului evenimentului, Christoph Heusgen, informează luni EFE.

Într-o conferință de presă la Berlin, Christoph Heusgen a declarat că pornește de la ideea că președintele ucrainean Volodimir Zelenski va participa în persoană la Conferință, la fel ca vicepreședintele american JD Vance și emisarul special al președintelui Donald Trump pentru Ucraina, Keith Kellogg. „Trebuie să îi ascultăm pe amândoi pentru a vedea dacă prezintă un plan de pace pentru Ucraina”, a spus Heusgen.

El a subliniat, pe de altă parte, că orice plan de pace trebuie să includă garanții de securitate, deoarece nu există nimic care să asigure faptul că acceptarea unui acord de pace de către președintele rus Vladimir Putin înseamnă și respectarea lui. „O spune cineva care a participat la Acordurile de la Minsk, care ar fi fost o posibilitate de pace și pe care Putin le-a călcat în picioare. Același lucru s-a întâmplat și cu alte acorduri, gândiți-vă la Memorandumul de la București sau la Carta de la Paris”, a adăugat el.

EFE menționează că există posibilitatea ca la München să aibă loc o întâlnire între Volodimir Zelenski, JD Vance și Keith Kellogg, însă nu și cu reprezentanți ai Rusiei, care nu au fost invitați la conferință.

„Motto-ul conferinței este pacea prin dialog. Dar atât timp cât Putin nu recunoaște guvernul lui Zelenski, considerăm că nu există o bază pentru dialog”, a mai declarat Heusgen. „Cred că rareori am ajuns la o Conferință de Securitate într-o situație atât de tensionată, dacă ne uităm la toate conflictele care sunt în lume. Pentru a găsi o situație similară ar trebui să ne întoarcem la începuturile Conferinței de Securitate și la criza din Cuba sau construirea Zidului Berlinului”, a subliniat Christoph Heusgen.

Conferința de Securitate de la München este o platformă independentă de discuții privind politica de securitate care oferă, de asemenea, posibilitatea unor întâlniri informale între lideri.

În paralel, Kremlinul a declarat luni că nu poate nici confirma, nici infirma o convorbire telefonică între președintele rus Vladimir Putin și omologul său american Donald Trump, informează Reuters.

Făcând duminică declarații în fața unor jurnaliști în timp ce se afla în avionul prezidențial, Donald Trump a afirmat că se află în contact cu Vladimir Putin. Aceasta ar constitui prima conversație recunoscută oficial între Vladimir Putin și președintele american de la începutul lui 2022 încoace.

Însă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat luni că nu poate spune mai multe asupra acestui subiect, subliniind că a declarat deja cu o zi înainte că nu poate confirma sau infirma dacă Putin și Trump au fost în legătură.

Citit 458 ori Ultima modificare Luni, 10 Februarie 2025 17:56

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.