Diplomaţie la microfon

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Că în spatele uşilor închise diplomaţia poate avea nuanţe de o natură mai puţin vizibilă în spaţiul public este una, dar să şi devină evident acest lucru este o altă poveste. Un microfon lăsat deschis într-o pauză a summitului privind securitatea nucleară de la Seul a încins spiritele şi în campania electorală americană, dar şi în relaţiile bilaterale dintre SUA şi Rusia.

Faptul că preşedintele Barack Obama îi promitea în şoaptă preşedintelui rus, Dmitri Medvedev, „mai multă flexibilitate” după alegeri în problema scutului antirachetă a „răsuflat” graţie tehnicii moderne şi a devenit muniţie electorală pentru favoritul republicanilor la prezidenţiale, Mitt Romney. Republicanul a profitat de ocazie pentru a-l acuza pe Obama nu numai de politică duplicitară, dar şi de faptul că face paşi înapoi împotriva Rusiei. Problema este că pe Romney l-a luat valul electoral şi a uitat că Rusia este mai degrabă partenerul din războiul antiterorist şi mai puţin inamicul din timpul Războiului Rece.

La modul realist, la nivel internaţional se poate vorbi mai puţin de prietenie între state şi mai mult de o balanţă a intereselor. Iar din acest punct de vedere, pe moment cel puţin, punctele comune dintre Rusia şi SUA sunt mai numeroase decât cele care le despart. Desigur, la nivel mondial există o concurenţă geopolitică între cele două mari puteri, dar acest este un joc la care nu participă doar SUA şi Rusia. Jucători la fel de veritabili sunt China sau chiar state europene precum Germania, Franţa sau Marea Britanie.

Nu e de mirare că Moscova a taxat imediat gafa lui Mitt Romney, recomandându-i acestuia să-şi folosească raţiunea cu mai mult folos. A întări această recomandare şi prin reaminti liderilor americani că trăiesc în anul 2012 şi nu în anii *70 este doar un îndemn la a medita ce înseamnă cu adevărat ca Rusia şi Statele Unite să se afle pe poziţii antagoniste. Un compromis între Washington şi Moscova pe tema scutului antirachetă este previzibil, iar subiectul a devenit mai degrabă un accesoriu pentru construirea imaginii liderilor celor două puteri. Pe de altă parte, când un candidat la Casa Albă cataloghează public Rusia drept „inamic”, atunci Statele Unite chiar au o problemă.

Citit 2454 ori Ultima modificare Marți, 27 Martie 2012 18:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.