Consiliul Judeţean Galaţi a alocat aproape cinci milioane de euro pentru lupta cu COVID-19

Consiliul Judeţean Galaţi a alocat aproape cinci milioane de euro pentru lupta cu COVID-19
Evaluaţi acest articol
(31 voturi)

Pe 11 martie 2020, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat pandemie din cauza infecţiei cu noul coronavirus, un inamic invizibil care pune la grea încercare sistemele medicale din întreaga lume.

Pentru că, dincolo de orice, astăzi prioritatea este salvarea vieţilor oamenilor, și la Galați s-au făcut eforturi financiare și logistice pentru a fi protejați medicii, iar spitalele dotate cu echipamentele medicale care pot face diferenţa dintre viaţă şi moarte.

“Trăim o perioadă extrem de grea, pe care doar cu măsuri ferme şi responsabile o putem depăşi. Trebuie să lăsăm toate orgoliile deoparte şi să acţionăm repede şi eficient. Acum doar faptele vorbesc cu adevărat. Mobilizarea în aceste zile este fără precedent, iar situaţia este gestionată 24 de ore din 24. Este o bătălie contracronometru, extrem de dificilă, însă nu vom renunţa nicio clipă. Toate resursele sunt alocate sistemului de sănătate şi combaterii noului coronavirus. Până în acest moment, Consiliul Judeţean Galaţi a sprijinit spitalele din subordine cu aproape 23 de milioane de lei pentru aparatura medicală necesară în tratamentul acestei boli şi pentru a-i proteja pe cei din linia întâi, extrem de expuși, care au grijă de gălăţeni, personalul medical”, a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Galaţi. 

Din cele 23 de milioane de lei, mai bine de 7,5  milioane de lei au fost alocaţi pentru a cumpăra în regim de urgenţă echipamente de protecţie (măşti, mănuşi, costume speciale de protecţie, ochelari, halate, calţete, capeline, sorţuri de protecţie), materiale sanitare şi dezinfectanţi.

“Se fac toate eforturile pentru a aduce cât mai multe materiale de protecţie, iar deja parte din aceste echipamente au ajuns la spitale. Cererea este incredibil de mare, consumurile în spitale la fel, iar stocurile furnizorilor insuficiente”, a adăugat preşedintele Consiliului Judeţean.

Încă o ședință extraordinară la Consiliul Județean 

Ieri, 1 aprilie, Consiliul Județean Galați a aprobat o nouă tranșă de viramente către unitățile sanitare. Mai exact s-a decis alocarea sumei de 1,5 milioane lei către UAT Tecuci în vederea achiziției de bunuri și servicii – reactivi, materiale sanitare și dezinfectanți pentru prevenirea și combaterea noului coronavirus la Spitalul Municipal ”Anton Cincu” și 260 mii lei către Spitalul Orășenesc Târgu-Bujor, din care 150 mii lei pentru achiziția de materiale și echipamente de protecție, iar 110 mii lei pentru teste în vederea depistării noului coronavirus. Aparatul PCR Real Time există deja în localitate, însă lipsesc celelalte componente necesare utilizării lui în acest scop. Astfel, cu ajutorul CJ, cetățenii vor putea fi testați și la Târgu Bujor. Totodată, suma de 500 mii lei a fost distribuită către Spitalul Clinic Județean de Urgență “Sfântul Apostol Andrei” Galați, în vederea asigurării spațiilor hoteliere destinate repausului între ture sau gărzi, personalului din cadrul spitalului, pentru prevenirea și combaterea noului coronavirus.

Aparatul pentru testarea gălățenilor, achiziționat în timp record

De săptămâna trecută, Galaţiul a devenit centru pentru depistarea noului coronavirus. Spitalul Judeţean de Urgenţă a fost dotat cu toată aparatura necesară pentru realizarea acestor teste. Este vorba despre un sistem complex format dintr-un aparat PCR Real Time, centrifugă, seturi de pipete, agitator reactivi şi două hote, una cu flux laminar, sistem de ultraviolete pentru dezinfecţia aparaturii şi sistem de siguranţă, iar cea de-a doua cu sistem de ultraviolete pentru pregătirea reactivilor. Aparatura poate fi folosită pentru detectarea unei game largi de virusuri,iar echipamentele au fost instalate în laboratorul medical al spitalului.

“Suntem singurul centru medical din această regiune care a reuşit în timp record să achiziţioneze toată aparatura necesară pentru a putea face teste pentru depistarea noului coronavirus. Pe baza configurărilor realizate de către medici, la Spitalul Judeţean a fost instalat acelaşi model de echipament medical folosit de către medicii de la Institutul Naţional Matei Balş, iar de o săptămână, la Galaţi se fac teste pentru depistarea SARS-co-V-2”, a mai explicat Costel Fotea.

Ventilatoare pentru secțiile de terapie intensivă

Numărul cazurilor confirmate cu noul coronavirus creşte alarmant,  ceea ce impune noi măsuri de pregătire din partea autorităților, respectiv extinderea secţiilor de terapie intensivă şi dotarea lor cu ventilatoare pentru respiraţie artificială. De curând, Consiliul Judeţean a alocat aproape 12 milioane de lei pentru achiziţionarea echipamentelor medicale necesare în secţiile de terapie intensivă.

“Spitalul de Boli Infecţioase este prima unitate medicală din Galaţi aflată în luptă direct cu acest nou coronavirus. Deja, acolo sunt internaţi pacienţi care au fost confirmaţi ca fiind infectaţi cu COVID-19. De aceea, am demarat de urgenţă procedurile pentru înfiinţarea unei secţii de terapie intensivă la Spitalul de Boli Infecţioase. Din acest motiv am alocat acestei unităţi medicale fonduri pentru achiziţionarea în regim de urgenţă a 20 de paturi  pentru terapie intensivă, 20 de ventilatoare pentru respiraţie artificială, 20 de monitoare funcţii vitale, 40 de injectomate, staţie de oxigen, staţie de aer comprimat, EKG mobil, aparat de ventilaţie mobil şi un aparat RX mobil.  De asemenea, s-au alocat bani pentru achiziţionarea a 37 de aparate de ventilaţie şi a 20 de monitoare de funcţii vitale de către Spitalul Judeţean de Urgenţă Galaţi, iar pentru Spitalul de Pneumoftiziologie s-au alocat fonduri suplimentare pentru încă 15 concentratoare de oxigen”, a mai precizat președintele CJ.

Se pregătesc noi alocări de bani pentru unitățile medicale

Totodată, Costel Fotea a anunţat că pregăteşte noi alocări de fonduri pentru unităţile medicale subordonate Consiliului Județean, în așa fel încât spitalele să le poată acorda oamenilor îngrijirea de care au nevoie, iar medicii să fie protejați și să beneficieze de dotări.

“Trebuie să fim alături de colegii din sistemul medical, cei care sunt în prima linie de luptă cu noul coronavirus. Le mulţumesc din suflet, în numele tuturor gălăţenilor, pentru eforturile deosebite pe care le fac pentru protejarea şi salvarea cetățenilor. De asemenea, ţin să le mulţumesc şi celor de la Ambulanţa Galaţi şi de la SMURD, precum şi oamenilor legii care sunt în stradă pentru binele nostru. Le mulţumesc şi celor care, în aceste zile, au înţeles că doar împreună vom reuşi să depăşim acest moment extrem de dificil şi care dau o mână de ajutor în lupta cu noul coronavirus. Este momentul în care trebuie să dăm dovadă de responsabilitate şi să respectăm măsurile de prevenţie. Limitaţi la maximum ieşirile din casă, respectaţi cu stricteţe normele de igienă şi regulile anunţate de autorităţi. Pentru că luptând împreună pentru a limita şi a combate acest nou coronavirus vom reuşi să trecem peste această perioadă grea”, a adăugat preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

Consiliul Județean și Universitatea ”Dunărea de Jos” caută soluții împreună

Se caută soluţii şi pe plan local pentru combaterea noului coronavirus (SARS-co-V-2), iar un astfel de exemplu este parteneriatul dintre Consiliul Judeţean şi Universitatea “Dunărea de Jos” pentru a produce, la Galaţi, dezinfectanţi pe bază de alcool, după o formulă proprie a cadrelor universitare gălăţene.

Consiliul Judeţean a alocat deja 100.000 de lei pentru achiziţionarea materiilor prime. Astfel, în prima etapă universitatea a primit zece mii de lei pentru realizarea testelor, iar restul sumei va ajunge în conturile instituţiei de învăţământ superior după ce produsul va fi omologat şi va primi toate autorizaţiile necesare.

“Suntem pregătiţi să suplimentăm în orice moment această sumă. Dezinfectantul va fi folosit, în primul rând, pentru spitalele gălăţene, dar şi pentru alte instituţii publice”, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean, Costel Fotea.

Totodată, ieri, Consiliul Judeţean a alocat universităţii gălăţene 20 de mii de lei pentru achiziționarea materialelor necesare realizării a cinci mii de viziere pentru personalul medical.

 

Citit 5062 ori Ultima modificare Sâmbătă, 04 Aprilie 2020 00:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.