Prețurile la energie şi gaze vor fi plafonate până anul viitor

Prețurile la energie şi gaze vor fi plafonate până anul viitor
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Guvernul prelungește măsura plafonării prețurilor la energie până anul viitor, la 31 martie, o ordonanță de urgență în acest sens urmând să fie aprobată săptămâna viitoare, conform ministrului Energiei, Virgil Popescu.

Potrivit unui draft al proiectului de ordonanță de urgență, consultat de hotnews.ro, prețul plafonat la energie electrică depinde de consum în cazul consumatorilor casnici, dar nu se mai vorbește de compensare. Astfel, pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022 - 31 martie 2023, prețul final facturat de către furnizorii de energie electrică/ operatorii de distribuţie de energie electrică care asigură revânzarea energiei electrice este: maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este mai mic sau egal cu 30 - 100 KWh, maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar este cuprins între 100 kWh și 300 KWh inclusiv și, respectiv, maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor non-casnici.

În privința gazelor, draftul de proiect vorbește despre un preț plafonat pentru vânzarea către clienții casnici, dar acesta nu este încă stabilit. Gazele ar trebui să provină exclusiv din producția internă. Totuși, proiectul prevede un preț plafonat la gaze pentru clienții non-casnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 28.000 MWh. Prețul final facturat de furnizori este în acest caz de maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus.

În ceea ce privește furnizorii, "în perioada 1 aprilie 2022 - 31 octombrie 2022, aceștia au obligația de a constitui în depozitele de înmagazinare subterană a gazelor naturale un stoc minim, pentru asigurarea continuităţii și siguranței în alimentarea clienţilor săi finali şi suportabilităţii preţului de către aceştia", se arată în draft, iar cantităţile de gaze naturale reprezentând stocurile minime ce urmează a fi înmagazinate de fiecare furnizor vor reprezenta minimum 30% din cantitatea necesară consumului clienților finali din portofoliul propriu.

Citit 1443 ori Ultima modificare Duminică, 13 Martie 2022 16:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.