Maşini noi, sisteme de apă și canalizare, iluminat cu LED-uri. Buget record pentru programele de mediu

Maşini noi, sisteme de apă și canalizare, iluminat cu LED-uri. Buget record pentru programele de mediu
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Buget record pentru programele de mediu. Programele Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM) vor avea anul acesta un buget de aproximativ 2,7 miliarde de lei, sumă care va fi utilizată atât pentru onorarea angajamentelor rezultate din sesiuni anterioare, cât şi pentru continuarea programelor deja consacrate şi pentru finanţarea unor programe noi, informează Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Bugetul total al programului de stimulare a înnoirii parcului auto naţional - Rabla Clasic 2020-2024 - va fi suplimentat cu 560 milioane lei pentru înscrierile persoanelor fizice şi juridice. Prima de casare este de 6.000 de lei, respectiv, 9.000 de lei în cazul predării a două autovehicule uzate, la care se pot adăuga ecobonusuri. Conform reprezentanţilor Ministerului Mediului, cuantumul finanţării este de 51.000 de lei pentru un autovehicul nou, pur electric şi 26.000 de lei pentru un autovehicul nou electric hibrid plug-in, exceptând motocicleta, care generează maximum 80g CO2/km în sistem WLTP, în schimbul casării unui autovehicul uzat.

"Rabla pentru electrocasnice 2022 - Programul naţional de înlocuire a echipamentelor electrice şi electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic are un buget de 100 de milioane de lei şi se va desfăşura etapizat, similar cu anul trecut, echipamentele eligibile fiind împărţite în trei categorii", se mai precizează în comunicat.

Protecţia resurselor de apă, sisteme integrate de alimentare cu apă, staţii de tratare, canalizare şi staţii de epurare beneficiază de un buget de 1,825 miliarde lei pentru lansarea sesiunilor în cadrul a două programe de finanţare şi pentru încheierea contractelor aferente. Totodată, se alocă 825 de milioane de lei pentru lansarea Programului Prima conectare, prevăzut în PNRR, desfăşurat prin intermediul operatorilor de apă şi canal.

Programul privind iluminatul public stradal (lămpi cu LED) va continua, având alocat pentru anul acesta un buget de un miliard de lei, iar cel privind creşterea eficienţei energetice în clădiri publice are un buget de 2,8 miliarde de lei. 

Programul privind dezvoltarea infrastructurii de reîncărcare pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in în localităţi are un buget de un miliard de lei, iar un alt miliard de lei este prevăzut în vederea realizării investiţiilor care au ca scop reducerea impactului deşeurilor asupra mediului şi sănătăţii populaţiei.

Nu în cele din urmă, programul privind îmbunătăţirea calităţii aerului şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră utilizând autovehicule mai puţin poluante în transportul elevilor are un buget de 600 de milioane de lei.

Citit 844 ori Ultima modificare Miercuri, 30 Martie 2022 19:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.