În România, Parchetul European nu anchetează fraude cu TVA

În România, Parchetul European nu anchetează fraude cu TVA
Cu 44 de dosare, pentru un prejudiciu de 1,3 miliarde euro
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Parchetul European condus de Laura Codruța Kovesi are în lucru în România 44 de dosare în care sunt anchetate infracțiuni cu fonduri europene, ţara noastră plasându-se pe locul trei ca număr de dosare deschise după Italia (102) și Bulgaria (98), după cum rezultă din bilanțul instituției pe anul 2021.

Potrivit documentului consultat de G4Media.ro, prejudiciul total în aceste dosare se ridică la 1,3 miliarde de euro. În aceste dosare nu au fost pronunțate deocamdată condamnări, dar au fost confiscate bunuri în valoare de peste 42 de mii de euro. De notat că România nu a raportat niciun caz de fraudă cu TVA, iar cele mai multe vizează procedurile de achiziție din fonduri europene. Doar cinci dosare vizează acte de corupție și alte două spălare de bani. Bulgaria, o țară de două ori mai mică decât România, are 98 de dosare deschise și sunt investigate fraude cu TVA în valoare de 3,4 milioane de euro. La fel ca România, Bulgaria are șapte procurori europeni activi în acest moment.

Dintre sesizările transmise de România la Parchetul European, 336 au fost înaintate de autoritățile naționale, iar 10 au venit din partea unor entități private. Potrivit informațiilor G4Media.ro, autoritățile naționale au transmis cazuri mici, cu prejudicii sub competența Parchetului European, ceea ce explică de ce dintr-un număr relativ mare de sesizări au fost deschise doar 44 de cauze. Potrivit competenței, Parchetul European investighează cazuri în care fraudele depășesc 100.000 de euro sau între 10.000 și 100.000 de euro, dacă sunt implicați angajați ai instituțiilor europene.

De notat că, deși României i-au fost alocate 20 de posturi, Ministerul Justiției n-a delegat decât şapte procurori europeni care sunt în acest moment activi. Acești procurori sunt ajutați de doar 10 asistenți, dintre care 5 sunt ofițeri judiciari. Aceste resurse sunt considerate sub necesar, potrivit surselor G4Media.ro, iar niciunul din cazurile anchetate nu a fost trimis în judecată.

În alte țări europene sunt mai puține cazuri, dar acestea raportează în general mai puține cazuri de corupție decât România sau Bulgaria. Austria are, de pildă, doar 3 cazuri deschise, Belgia 26, Cipru 3, Cehia 34, Finlanda 4, Franța 29, Grecia 17, Luxemburg 1, Olanda 4, Portugalia 9, Slovacia 42 și Spania 7.

În total, Parchetul European anchetează 515 cazuri de fraude cu fonduri europene, cu un prejudiciu total de 5,4 miliarde de euro. Fraudele cu TVA însumează 2,5 miliarde de euro. În cursul anului trecut, Parchetul European a confiscat bunuri în valoare de 147 de milioane euro.

Citit 736 ori Ultima modificare Vineri, 01 Aprilie 2022 19:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.