Creștere a frecvenței avertizărilor ANM. Din ce în ce mai multe fenomene meteo periculoase

Creștere a frecvenței avertizărilor ANM. Din ce în ce mai multe fenomene meteo periculoase
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

În primele 12 zile din iunie, meteorologii au emis deja 159 de avertizări nowcasting, dintre care două au fost Cod roșu. Se menține astfel tendința din luna anterioară, în care s-a constatat, comparativ cu perioada similară a anului trecut, că a crescut intensitatea fenomenelor meteorologice severe, a atenționat directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, citată de digi24.ro.

"Dacă sintetizăm ce s-a întâmplat în perioada 1 - 12 iunie, observăm că au fost două atenționări de tip nowcasting Cod roșu, 85 Cod portocaliu și 72 Cod galben. Adică, 159 de atenționări nowcasting. În 12 zile am avut opt avertizări generale. Duminică (12 iunie - n.r.), atenționarea meteo Cod galben generală a fost amendată de 11 avertizări meteorologice de tip nowcasting de Cod portocaliu. Din punct de vedere al fenomenelor meteorologice severe, se constată o mai mare frecvență și intensitate a acestora. Iunie și mai au adus un număr însemnat de astfel de atenționări, am emis 160 de avertizări, din care șase Cod roșu în mai 2022, comparativ cu luna mai 2021, când au fost 180, dintre care patru Cod roșu. Mai multă căldură în sistemul climatic asociată cu o cantitate mai mare de umezeală generează tipuri de fenomene meteo severe specifice acestor condiții", a explicat Elena Mateescu.

Directorul ANM a subliniat că iunie e cea mai ploioasă lună din an, cu o cantitate medie de precipitații de 80-90 litri pe metru pătrat. Cele mai multe ploi sunt la munte și la câmpie, unde caracterul torențial este semnificativ. "Sunt valori de precipitații care depășesc media acestei luni, în mai puțin de o oră se generează situații de natură hidrologică. Duminică am avut cantități importante de precipitații în care am dublat mesajul general de Cod galben, iar la Brăila a fost necesară prelungirea avertizării nowcasting de Cod portocaliu. Sunt de interes fenomenele de instabilitate, care temporar vor fi accentuate la munte, la deal și local în sudul și centrul țării. Aceste fenomene vor fi de interes toată săptămâna", a mai spus Elena Mateescu.

Citit 843 ori Ultima modificare Marți, 14 Iunie 2022 00:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.