Avertismente pentru masa de Paște de la Protecția Consumatorilor

Avertismente pentru masa de Paște de la Protecția Consumatorilor
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, solicită, în preajma Sărbătorilor Pascale, să se evite achiziționarea cărnii de miel de la persoane şi din locuri neautorizate, din „portbagajele maşinilor" şi a ouălor de pe marginea drumului, chiar dacă preţul oferit este mai mic.

"Achiziţionarea cărnii, inclusiv a cărnii de miel, şi a produselor din carne se va face numai din locuri special amenajate, dotate şi autorizate (măcelarii, magazine alimentare, locuri special amenajate în pieţe) şi trebuie să aibă ştampila de control sanitar-veterinar. Numai în aceste condiţii există garanţia unui produs sigur, ce nu vă va afecta sănătatea", a scris, duminică, Paul Anghel, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit sursei citate, carnea trebuie să prezinte la suprafaţă o peliculă uscată, de culoare roz până la roşie, să fie fermă şi elastică, atât la suprafaţă, cât şi în secţiune, iar mirosul trebuie să fie caracteristic de produs proaspăt.

În ceea ce priveşte ouăle, Anghel sfătuieşte consumatorii să evite cumpărarea de ouă de pe marginea drumului, chiar dacă preţul oferit este mai mic. „Ouăle de consum trebuie să prezinte coaja intactă, normală, fără fisuri, fără corpuri şi mirosuri străine. În cazul ouălor vândute vrac, trebuie comunicate vizibil, cu uşurinţă şi perfect lizibil, informaţiile privind categoria de calitate (A) şi de greutate (clasamentul ouălor din categoria A în funcţie de greutate), o indicaţie a metodei de creştere a găinilor, o explicaţie a semnificaţiei codului producătorului şi data de valabilitate minimă“, susţine sursa citată, iar, în privinţa vopselei de ouă, consumatorii trebuie să citească cu atenţie eticheta produsului.

În plus, Paul Anghel a scris câteva sfaturi şi în ceea ce priveşte comercializarea vinurilor şi a băuturilor alcoolice. "Conţinutul etichetei trebuie să cuprindă: denumirea sub care se vinde produsul, denumirea şi adresa producătorului sau a importatorului sau a îmbuteliatorului, volumul net, concentraţia alcoolică, o informaţie privind lotul, data durabilităţii minimale pentru băuturile alcoolice cu concentraţia alcoolică mai mică de 10% volum. Pentru vinuri, eticheta trebuie să mai conţină indicaţia geografică sau denumirea de origine controlată pentru vinurile de calitate superioară, tipul vinului, în funcţie de conţinutul de zaharuri, iar marcarea băuturilor alcoolice distilate se face cu respectarea reglementărilor în vigoare emise de Ministerul Finanţelor", a postat directorul general al ANPC pe reţeaua de socializare.

Citit 615 ori Ultima modificare Vineri, 14 Aprilie 2023 14:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.