Săptămâna patimilor, Pomenirea femeii păcătoase şi trădarea lui Iuda

Săptămâna patimilor, Pomenirea femeii păcătoase şi trădarea lui Iuda
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Pomenirea femeii păcătoase

"Fiind Iisus în Betania, în casa lui Simon Leprosul, s-a apropiat de El o femeie, având un alabastru cu mir de mare preț, și l-a turnat pe capul Lui, pe când ședea la masă.

Și văzând ucenicii, s-au mâniat și au zis: "De ce risipa aceasta? Căci mirul acesta se putea vinde scump, iar banii să se dea săracilor."

Dar Iisus, cunoscând gândul lor, le-a zis: "Pentru ce faceți supărare femeii? Căci lucru bun a făcut ea față de mine. Căci pe săraci totdeauna îi aveți cu voi, dar pe Mine nu Mă aveți totdeauna. Că ea, turnând mirul acesta pe trupul Meu, a făcut-o spre îngroparea Mea.

Adevărat zic vouă: Oriunde se va propovădui Evanghelia aceasta, în toată lumea, se va spune și ce-a făcut ea, spre pomenirea ei." (Matei 25,6-12)

Trădarea lui Iuda

Arhiereul Caiafa plănuiește, împreună cu cei apropiați, să pună mâna pe Iisus, despre care considerau că le submina autoritatea. Prima ocazie de a-L prinde ar fi fost de Paște, care urma peste două zile, dar arhiereii se temeau de tulburări populare. Atunci a venit la ei Iuda, unul dintre cei 12 ucenici și s-a oferit să-și vândă Învățătorul, și le-a zis: "Ce voiți să-mi dați și eu Îl voi da în mâinile voastre?" Iar ei i-au dat treizeci de arginți." (Matei 25, 13-15).

În amintirea căinței femeii desfrânate și a trădării lui Iuda, Biserica creștină a rânduit ca miercurea - ziua vânzării Mântuitorului și vinerea - ziua crucificării, să fie zile de post peste an.

Citește și SĂPTĂMÂNA PATIMILOR

Citit 980 ori Ultima modificare Joi, 13 Aprilie 2023 11:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.