Mii de gălăţeni la expoziţii, în Noaptea Muzeelor

Mii de gălăţeni la expoziţii, în Noaptea Muzeelor
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Inițiată de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța și patronată în prezent de Consiliul Europei şi UNESCO, "Noaptea Muzeelor" este un eveniment de succes european desfășurat la nivel internațional și care a avut în acest an a XIX-a ediție.

Pe 13 mai, muzee și instituții culturale din zeci de țări europene și nu numai și-au deschis porțile pentru public. În România, 311 evenimente au fost înscrise în programul serii, iar, la Galaţi, toate instituţiile de tip muzeal şi-au deschis porţile pentru public.

Câteva mii de oameni s-au perindat pe la muzee, profitând şi de vremea plăcută pentru a face un periplu pe la toate sau alegându-şi destinaţia în funcţie de preferinţe. 

Curtea şi interiorul Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos au devenit, potrivit preotului Rareş Bucur, spaţiile cultural-artistice în care, pe lângă exponatele de excepţie adăpostite de această instituţie, au fost prezentate mai multe ateliere meşteşugăreşti tradiţionale, iar grupuri de copii şi formaţii muzicale din Galaţi au concertat până târziu în noapte.

Citește și Peste 300 de evenimente la Noaptea Muzeelor 2023

O şezătoare, cu un atelier de cusut şi unul de olărit, precum şi momente artistice de cântece şi dansuri tradiţionale româneşti susţinute cu măiestrie de Ansamblul folcloric „Doina Covurluiului” şi Fanfara ”Valurile Dunării”, organizate în parteneriat cu Centrul Cultural „Dunărea de Jos” din Galaţi, au încântat cele câteva mii de vizitatori. În Salonul principal al muzeului, elevi de la Centrul Cultural „Dunărea de Jos” din Galaţi au adus o notă aparte de rafinament muzical prin interpretările la pian ale unor piese din repertoriul clasic şi romantic românesc. Seara a fost completată de un recital al Coralei de cântăreţi bisericeşti ”Ortodoxia” şi un Concert vocal-instrumental susţinut de formaţia gălăţeană „Kalofonis”.

La final, cei 30 de tineri voluntari de la mai multe licee gălăţene care au sprijinit desfăşurarea în condiţii optime a acestei manifestări culturale de amploare au fost felicitaţi şi au primit diplome din partea organizatorilor.

La Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii "Răsvan Angheluţă", pe lângă cea de-a XII-a ediţie a Salonului de minerale, fosile, geme și bijuterii "Feeria cristalelor", gălăţenii au putut descoperi zona interactivă de la Secția Acvariu, unde, pe un ecran multitouch de mari dimensiuni, au putut interacționa virtual cu specii acvatice din Marea Neagră. 

Foarte mulţi vizitatori şi la Muzeul de Istorie "Paul Păltănea", unde, pe esplanada din faţa instituţiei, arcașii de la Clubul sportiv "Tir Arc Istoric Sakura Kiai" au făcut demonstrații şi ateliere de tir cu arcul. Publicul s-a bucurat să participe, tot aici, şi la atelierele de pielărie organizate de membrii aceluiaşi club. Circa 4.300 de gălăţeni au luat parte la aceste evenimente, dovedind dragostea localnicilor pentru istorie şi nevoia ca acest tip de evenimente să fie disponibile mai des. 

Muzeul de Artă Vizuală nu a lipsit, evident, din programul serii, aici gălăţenii iubitori de frumos putând lua parte la un atelier de lucru cu artistul plastic Iulia Şchiopu, care tocmai a vernisat, vineri, 12 mai, expoziţia personală de pictură intitulată "Iconic". În spiritul confluenţei artelor, concept mult îndrăgit şi promovat de această instituţie, seara s-a încheiat cu un concert susţinut de Mara Grecu (voce) şi Rareş Vădană (chitară).

Citit 1718 ori Ultima modificare Duminică, 21 Mai 2023 11:22

1 comentariu

  • postat de marr
    Duminică, 14 Mai 2023 18:56
    86.124.200.***
    Atat de multe evenimente/locatii ...si parca atat de putin timp . A fost OK .
    Macar am ramas cu educatia/cultura ..daca celelalte(stiti voi ) se duc naibii .
    E cam tot ce-a mai ramas .
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.