Cum îngrijim necuvântătoarele pe caniculă

Cum îngrijim necuvântătoarele pe caniculă
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Sunt cele mai calde zile din acest sezon estival și nu doar noi suferim de căldură, ci și necuvântătoarele. Exact ca și oamenii, animalele caută instinctiv locurile mai umbroase, dacă sunt afară, sau unde există un curent de aer, dacă sunt în interior. Câinii și pisicile caută să se întindă pe gresie, la răcoare, mai ales în baie, în bucătărie fiind, în general, mai cald, fiindcă se gătește. Este foarte important să aveți grijă să aibă apă proaspătă în permanență în casă, eventual în mai multe boluri. Nu este indicată apa foarte rece, dar puteți pune, din când în când, câte un cub de gheață în vasul cu apă, iar prietenii dvs. cu patru lăbuțe vă vor mulțumi. Atenție, nu uitați nici de nevoile celorlalte animale, dacă aveți așa ceva. Păsările vor avea nevoie de vase cu apă unde să se îmbăieze, de asemenea să le fie schimbată mai des apa de băut, broaștele țestoase care mănâncă în mediu acvatic vor avea, de asemenea, nevoie să le fie împrospătată apa mai des. În cazul felinelor, unele fântâni care livrează apa automat ar putea fi răspunsul, dar, atenție, nu toate le vor agrea, pisicile sunt în general extrem de independente, iar unele preferă să bea apă direct de la robinet și vor încerca să vă atragă atenția ca să le dați apă.

Dacă ieșiți cu animalele de companie, evident, mai ales cânii, alegeți intervalele orare când este mai răcoare, pe cât posibil, iar dacă nu, rămâneți în zone umbroase. Atenție la expunerea la soare, unele rase cu părul scurt și deschis la culoare sunt mai sensibile la expunere, mai ales câinii cu nasul roz putând suferi arsuri solare, la fel ca oamenii. Câinii albi cu părul scurt, cum ar fi bull terrieri, pit bulls, dalmațieni, buldogi francezi, ogari Greyhound și boxeri, sunt mai susceptibili la arsuri solare decât câinii cu piele mai închisă și blana mai groasă.

Există creme care se pot aplica pe zonele susceptibile a se arde, nas, urechi, burtă, iar în caz de arsură este indicat să mergeți la medicul veterinar. Un gel cu aloe sau comprese cu apă rece pot rezolva cazurile mai ușoare, dar, dacă arsura este mai serioasă și poate apărea infectarea, este nevoie de antibiotice, însă doar la recomandarea medicului.

Traseul plimbărilor noastre ar trebui, de asemenea, să fie bine gândit. Câinele trebuie să fie la umbră cât mai mult posibil. Suprafețele de asfalt se încălzesc foarte tare în lumina directă a soarelui și apoi se răcesc foarte încet. Pernuțele sensibile ale câinilor se pot arde sever din această cauză. La fiecare plimbare, trebuie să avem cu noi apă rece pentru câine. Pe piață există recipiente pentru apă comode pentru astfel de ocazii, ceea ce ușurează asigurarea apei pentru animalul nostru de companie în orice situație. Dacă nu, chiar și o pungă pe plastic poate fi transformată în bol pentru apă, rulându-i marginile. Dacă animalul nostru trebuie să meargă la plimbare cu botniță, este de preferat una cu structură fiziologică, pentru a-i permite câinelui să bea fără să o scoată, dar și să gâfâie. Câinii transpiră doar foarte puțin în jurul pernuțelor labelor, iar metoda lor de răcire este prin eliberarea intensivă de căldură împreună cu vaporii de apă prin sistemul respirator. Cu cât le este mai cald, cu atât câinii gâfâie mai mult. De aceea, este de preferat să nu se folosească pentru mult timp botnițele veterinare, adică acelea care strâng botul de jur-împrejur, acestea fiind periculoase pentru sănătatea și viața patrupedului.

Citit 882 ori Ultima modificare Sâmbătă, 08 Iulie 2023 08:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.