UPDATE. Grânele ucrainene trebuie să ajungă la cei care au nevoie. SUA, UE, România, R. Moldova şi Ucraina, întâlnire crucială la nivel înalt la Galaţi (FOTO și VIDEO)

UPDATE. Grânele ucrainene trebuie să ajungă la cei care au nevoie. SUA, UE, România, R. Moldova şi Ucraina, întâlnire crucială la nivel înalt la Galaţi (FOTO și VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(45 voturi)

UPDATE. Magda Kopczynska: ”Orice ministru al Transporturilor va cere (finanțare europeană – n.r.), întotdeauna, mai mult”

În această săptămână, autoritățile poloneze au prezentat Comisiei Europene o estimare de cost, în valoare de un miliard de euro, pentru investițiile necesare a fi făcute în infrastructură astfel încât Varșovia să poată majora tranzitul de cereale și alte produse agro-alimentare ucrainene via granița dintre Polonia și Ucraina.

În acest context, am abordat problema în cadrul conferinței de presă de vineri, 11 august, de la Prefectura Galați, întrebarea fiind dacă această sumă rezolvă nevoile vecinilor noștri și dacă România are în vedere să solicite sprjin financiar suplimentar la Comisia Europeană într-un demers similar.

”Am investit în Portul Galați și modernizarea liniei de cale ferată în zona de transbordare de la ecartament larg este doar un exemplu, dar și în Portul Constanța. În următorii ani, doar pe zona feroviară, investițiile în Portul Constanța și în zona adiacentă vor ajunge la aproximativ un miliarde de euro”, ne-a răspuns ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. Acesta a adăugat că s-au alocat fonduri și pe componenta navală, în cadrul noului Program Operațional de Transport, aferent exercițiului financiar 2021 - 2027. ”Toate proiectele majore de infrastructură din România au finanțare europeană. Din acest punct de vedere, Uniunea Europeană este alături de noi, finanțează și aceste Canale de Solidaritate, iar țara noastră este în dialog constant cu reprezentanții Comisiei Europene”, a adăugat Sorin Grindeanu, exemplificând cu proiectul de creștere a capacității de transport pe canalul Sulina, un proiect de aproape 18 milioane de euro, tot din fonduri europene.

La rândul său, poloneza Magda Kopcynska, reprezentantă – director general în cadrul Comisiei Europene (CE) a precizat că, la această dată, sunt diverse programe de finanțare care susțin infrastructura portuară din țara noastră. ”Alte programe specifice se referă la Portul Constanța, dar și la alte porturi, iar România se preocupă de și de creșterea capacităților de transport. Oricum, importantă este infrastructura de conectivitate a porturilor, mai ales pe calea ferată”, a menționat Kopczynska, însă nu a dorit să discute o valoare concretă. ”Ați întrebat de o sumă și nu pot răspunde eu pentru România. Dacă veți întreba un ministru al Transporturilor, acesta, întotdeauna, va cere mai mult”, a precizat reprezentanta CE, afirmație aprobată de Sorin Grindeanu.


Înalţi reprezentanţi ai Statelor Unite ale Americii, ai Uniunii Europene, Republicii Moldova, României și Ucrainei au discutat, vineri, la Galaţi, despre rutele alternative pentru transportul cerealelor din Ucraina, iar Ambasada SUA de la Bucureşti susţine "asigurarea continuităţii neîntrerupte a exporturilor de cereale ucrainene".

La conferinţa de presă pe tema exporturilor agricole ale Ucrainei în cadrul Culoarelor de Solidaritate UE - Ucraina din holul Prefecturii gălățene au participat ministrul român al Transporturilor, Sorin Grindeanu, ambasadoarea SUA în România, Excelența Sa, Kathleen Kavalec, James O'Brien, cel care conduce biroul SUA ce gestionează regimurile de sancţiuni (US Sanctions Coordinator), vicepremierul ucrainean Oleksandr Kubrakov, ministru al Infrastructurii, Magda Kopczynska - director pentru Transportul pe Apă de la Directoratul General pentru Mobilitate şi Transport din cadrul Comisiei Europene, dar şi ministrul Agriculturii din Republica Moldova, Vladimir Bolea.

”În faţa adversităţii, unitatea primează. Într-o întâlnire crucială, care va avea loc la Galaţi, România, Ucraina, Republica Moldova, Comisia Europeană şi Statele Unite îşi vor uni forţele, în urma ieşirii dure a Rusiei din Iniţiativa pentru cereale la Marea Neagră", a transmis, inițial, Ambasada SUA.

”Decizia unilaterală a Rusiei a privat milioane de oameni de aprovizionarea cu cereale și trebuie accelerate eforturile de export ale Ucrainei, mai ales în contextul recentelor atacuri ale forțelor rusești asupra porturilor Reni și Izmail. În plus, Canalul Sulina este singura cale navigabilă viabilă”, a declarat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. Acesta a adăugat faptul că această întâlnire fructuoasă destinată sporirii capacităților de tranzit pentru grânele ucrainene trebuie să se concretizeze cu o dublare, până la patru milioane de tone/lună.

La rândul său, vicepremierul ucrainean și-a manifestat recunoștința pentru eforturile părții române și a menționat faptul că s-a reușit procesarea a 18 milioane de tone de cereale în primele șapte luni ale acestui an, fără a neglija faptul că, în urma recentelor atacuri ale Federației Ruse, prețul grânelor, la nivel internațional, a crescut cu circa opt procente.

Citit 4857 ori Ultima modificare Luni, 14 August 2023 01:55

29 comentarii

  • postat de Mirică Dumitrean
    Joi, 17 August 2023 11:05
    46.97.176.***
    @ Rektus
    Ești penibil.Pe același "raționament" cret!n0id atunci...: cati cretini sclaveți pro-frau Mucikel,pro-hamericanschi,pro-z0!oș(care căpușară acest statRomânica,de resurse&bogății isi dau cu parerea pe aici,&deja ma infior! Doamne,Galatiul asta e condamnat pe viata la comunism si bolsevism!?
    0
    0
  • postat de șolobanu
    Duminică, 13 August 2023 13:47
    86.124.200.***
    @rabis, esti tra-la-la-lila, rau de tot...
    0
    0
  • Duminică, 13 August 2023 11:41
    89.137.225.***
    granele romaniei stau si putrezesc in hambare ;) bine ca ajutam un stat ostil romaniei.
    0
    0
  • postat de Riktus
    Duminică, 13 August 2023 09:00
    194.105.20.***
    Numai ce vad cati cretini pro-rusi isi dau cu parerea pe aici, si deja ma infior! Doamne, Galatiul asta e condamnat pe viata la comunism si bolsevism!
    0
    0
  • postat de marr
    Sâmbătă, 12 August 2023 23:34
    86.124.202.***
    Paradoxul Romaniei - politicienilor romani le pasa mai mult de cetatenii altor tari decat de-ai lor .
    Noi ...p'aici la jugul taxelor , pe viata .
    0
    0
  • postat de Slava NATO , slava USA..
    Sâmbătă, 12 August 2023 22:49
    23.26.245.***
    care ne apara de banditii ruzzi !!
    0
    0
  • postat de macarie banu
    Sâmbătă, 12 August 2023 19:00
    89.137.225.***
    cum naibii lipseste Pinocchio din poza?!,ca doar e in curtea lui? Doaamneee....avea dreptate Cheloo ala....lumea s-a schimbat....si asa mai departe....stiti voi,care stiti.....
    0
    0
  • postat de florin
    Sâmbătă, 12 August 2023 14:01
    86.124.202.***
    NU trebuie sa stii multa geopolituca ca sati dai seama ca suntem ultimii sclaveti!Cind americanii o sa constatare ca sclavetii NU ii pot ajuta sa scoata grinele americane din Ucraina atunci vor da ordin ca jumatate din Insula Cailor sa dispară pt a putea dubla traficul in Giurgiulesti! Slava Ucraina
    0
    0
  • postat de Dan D.
    Sâmbătă, 12 August 2023 11:52
    109.166.130.***
    Încă destui spălați pe creier, reziștii cu slava în gură.
    Să indice cineva, cu cifre și date reale,, prin aceste acțiuni la ordin, un minim avantaj pentru România, pentru agricultura României și bună starea cetățenilor români. Și cât din aceste cereale sunt ale Ucrainei și cât ale americanilor?
    0
    0
  • postat de Slava Ucraina !!!
    Sâmbătă, 12 August 2023 11:49
    104.243.214.***
    Jos , flit , cu imperiul raului : Ruzzia .
    Sa ajungeți la Moscova si la Tiraspol , sa eliberați aceste locuri de criminalii ruzzofoni !!
    0
    0
  • postat de Sandu
    Sâmbătă, 12 August 2023 09:21
    95.76.37.***
    Asta habar nu are cu se mananca exploatarea portuara
    in plus sufera si de tulburare de personalitate histrionică
    Cu ce domnule ministru? Macaragii plecati din cauza salariilor
    macarale vechi din anii 60-70.
    Cu ce imbuibatilor?
    0
    0
  • postat de un cetatean
    Sâmbătă, 12 August 2023 08:37
    92.83.34.***
    Agricultorii romani sa ia atitudine.Proteste ca in Franta.
    0
    0
  • postat de eu
    Sâmbătă, 12 August 2023 08:00
    185.53.199.***
    Cancioc,roabă și mistrie,atât trebuie să vă preocupe!Omul ăsta vă face un articol documentat și voi îi trântiți în cărare ce auziți la televiziunea lui Ghiță:reziști,americani,slugi.Numai geopolitică nu ați mai făcut,mă.De unde știți voi,mă neobrăzaților?Nu vă e rușine?
    0
    0
  • postat de Grindeanu omul oug13
    Sâmbătă, 12 August 2023 06:45
    51.179.36.***
    dragnea, simion sau grindeanu e mandru de voi, de majoritatea care ați comentat aci. Dacă ar putea, v-ar mai impune o taxa, un impozit așa cum face ciolacu sau puchin. Pot să se dea de 10 ori peste cap americanii atât timp cât grindeanu ne sabotează infrastructura. Portul Gl e praf, nu face față
    0
    0
  • postat de Mirică Dumitrean
    Vineri, 11 August 2023 23:19
    213.233.110.***
    România nu are nevoie de grânele ucraineene, grâne care sunt slab calitative...ceea ce ar face(acceptarea lor) să fie cr!mă cu premeditare, la propriu, la adresa vieții românilor...dacă vor fi acceptate, impuse românilor, atât timp când Grânarii Români ar fi puși cu grânele/afacerile lor pe chituci.
    0
    0
  • postat de ss
    Vineri, 11 August 2023 22:37
    5.13.229.***
    Cativa mocofani sovietici ii dau cu "granele americane" din Ucraina facand abstractie de imperiul rus mereu dornic de extinderi teritoriale!
    0
    0
  • postat de Adrian
    Vineri, 11 August 2023 21:32
    89.39.81.***
    Bună gluma. Si romania a cumparat cereale ucrainiene si si a lasat producatorii cu ochii in soare. A venit ordin de la stapanirea americana a caror cereale sunt de fapt ca ele trebuie transportate si romania ca un bun yesman s a executat.
    0
    0
  • postat de florin
    Vineri, 11 August 2023 21:22
    86.124.202.***
    Doar cineva care a terminat filologie istorie crede ca poate dubla acum traficul de cereale prin Galați!Un om care a terminat inginerie și care cunoaste starea tehnica a utilajelor isi asuma un termen de cel puțin 12 luni!
    0
    0
  • postat de Slava
    Vineri, 11 August 2023 21:03
    86.124.120.***
    0
    0
  • postat de Dan D.
    Vineri, 11 August 2023 20:02
    109.166.130.***
    Alooo! Grânele americane, nu ucrainene. S-a cam convins lumea cum stă treaba. La această întâlnire a fost invitat cineva din partea fermierilor români? NU. E ordin de la stăpâni să fie scoase și vândute cerealele americanilor, cu orice preț. Chiar cu falimentarea agriculturii românești.
    0
    0
  • postat de Cetatean
    Vineri, 11 August 2023 20:02
    213.177.4.***
    Si uite asa stam a nu stiu cata oara in pozitia caprei si o facem si cu mare fast ca sa se stie .
    Nu avem conducatori care sa negocieze pt ca acum am fi avut o sansa odata cu iesirea Rusiei din acord dar noi nu stim decat sa facem slus si sa nu ne alegem cu nimic .
    0
    0
  • postat de Cosmin
    Vineri, 11 August 2023 19:51
    5.13.230.***
    17 milioane de hectare de teren din Ucraina aflate în proprietatea americanilor. Circa 35 milioane tone cereale ale americanilor produse fără standarde de calitate, fără restricții la chimicale, calitate, etc, trebuie obligatoriu vândute. Că moare Africa de foame e pentru proști și slugi.
    0
    0
  • postat de florin
    Vineri, 11 August 2023 19:24
    46.97.176.***
    Meseriile de zidar și brutar au fost si sunt foarte respectate!Sunt onorat!Acum greu găsești un zidar sa-ti ridice o casa o spun in cunostinta de cauza!In schimb nu ma asteptam sa intelegi povestea cu Antonescu și Regele!Atita poti....
    0
    0
  • postat de florin
    Vineri, 11 August 2023 19:18
    46.97.176.***
    Continuare
    Este și o parte bună la aceasta afaceri!Scoate din nesimtita amorteala politicienii gălățeni care trebuie sa facă disparuta nesimtita amorteala din ultimii 30 de ani!
    0
    0
  • postat de florin
    Vineri, 11 August 2023 19:13
    46.97.176.***
    Sclaveti!Doar unii rezisti cred ca vor putea sa transporte 4 mil de tone de griu ucrainian fara ca producatoruu romani sa sufere!Doar sclaveti suntem!!!!
    0
    0
  • postat de Roman
    Vineri, 11 August 2023 18:52
    5.13.152.***
    Mda iar facem jocul altora...doamne fereste sa nu fim în pielea Ucrainenilor dar totuși.,dacă erau alții în locul nostru mama , mama scoteau profit 100 %.
    0
    0
  • postat de Traian
    Vineri, 11 August 2023 18:51
    5.14.143.***
    au venit stăpânii la colonie
    0
    0
  • postat de eu
    Vineri, 11 August 2023 18:50
    185.53.199.***
    General la vremea aia, dar blestematul ăsta de război a pus Galațiul pe hartă, ca și acum...Oricum, refugiații germani din Bugeac, descendenții coloniștilor aduși de Ecaterina cea Mare, tot pe aici li s-a organizat evacuarea, și a însemnat și Galațiul ceva. În afară de vikingii de la Combinat
    0
    0
  • postat de eu
    Vineri, 11 August 2023 18:44
    185.53.199.***
    Ați trecut să vă hliziți fasolele din autobuzele moacă ale Primăriei? "Noroc" de război că mai vine cineva prin orașul ăsta, în afară de zidarul florin și brutarul iancu jianul. În dimineața zilei de 22 iunie 1941, Mareșalul Antonescu a fost pe acoperișul Curții de apel, cam de atunci nimic la Galaț
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.