UPDATE. Magda Kopczynska: ”Orice ministru al Transporturilor va cere (finanțare europeană – n.r.), întotdeauna, mai mult”
În această săptămână, autoritățile poloneze au prezentat Comisiei Europene o estimare de cost, în valoare de un miliard de euro, pentru investițiile necesare a fi făcute în infrastructură astfel încât Varșovia să poată majora tranzitul de cereale și alte produse agro-alimentare ucrainene via granița dintre Polonia și Ucraina.
În acest context, am abordat problema în cadrul conferinței de presă de vineri, 11 august, de la Prefectura Galați, întrebarea fiind dacă această sumă rezolvă nevoile vecinilor noștri și dacă România are în vedere să solicite sprjin financiar suplimentar la Comisia Europeană într-un demers similar.
”Am investit în Portul Galați și modernizarea liniei de cale ferată în zona de transbordare de la ecartament larg este doar un exemplu, dar și în Portul Constanța. În următorii ani, doar pe zona feroviară, investițiile în Portul Constanța și în zona adiacentă vor ajunge la aproximativ un miliarde de euro”, ne-a răspuns ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. Acesta a adăugat că s-au alocat fonduri și pe componenta navală, în cadrul noului Program Operațional de Transport, aferent exercițiului financiar 2021 - 2027. ”Toate proiectele majore de infrastructură din România au finanțare europeană. Din acest punct de vedere, Uniunea Europeană este alături de noi, finanțează și aceste Canale de Solidaritate, iar țara noastră este în dialog constant cu reprezentanții Comisiei Europene”, a adăugat Sorin Grindeanu, exemplificând cu proiectul de creștere a capacității de transport pe canalul Sulina, un proiect de aproape 18 milioane de euro, tot din fonduri europene.
La rândul său, poloneza Magda Kopcynska, reprezentantă – director general în cadrul Comisiei Europene (CE) a precizat că, la această dată, sunt diverse programe de finanțare care susțin infrastructura portuară din țara noastră. ”Alte programe specifice se referă la Portul Constanța, dar și la alte porturi, iar România se preocupă de și de creșterea capacităților de transport. Oricum, importantă este infrastructura de conectivitate a porturilor, mai ales pe calea ferată”, a menționat Kopczynska, însă nu a dorit să discute o valoare concretă. ”Ați întrebat de o sumă și nu pot răspunde eu pentru România. Dacă veți întreba un ministru al Transporturilor, acesta, întotdeauna, va cere mai mult”, a precizat reprezentanta CE, afirmație aprobată de Sorin Grindeanu.
Înalţi reprezentanţi ai Statelor Unite ale Americii, ai Uniunii Europene, Republicii Moldova, României și Ucrainei au discutat, vineri, la Galaţi, despre rutele alternative pentru transportul cerealelor din Ucraina, iar Ambasada SUA de la Bucureşti susţine "asigurarea continuităţii neîntrerupte a exporturilor de cereale ucrainene".
La conferinţa de presă pe tema exporturilor agricole ale Ucrainei în cadrul Culoarelor de Solidaritate UE - Ucraina din holul Prefecturii gălățene au participat ministrul român al Transporturilor, Sorin Grindeanu, ambasadoarea SUA în România, Excelența Sa, Kathleen Kavalec, James O'Brien, cel care conduce biroul SUA ce gestionează regimurile de sancţiuni (US Sanctions Coordinator), vicepremierul ucrainean Oleksandr Kubrakov, ministru al Infrastructurii, Magda Kopczynska - director pentru Transportul pe Apă de la Directoratul General pentru Mobilitate şi Transport din cadrul Comisiei Europene, dar şi ministrul Agriculturii din Republica Moldova, Vladimir Bolea.
”În faţa adversităţii, unitatea primează. Într-o întâlnire crucială, care va avea loc la Galaţi, România, Ucraina, Republica Moldova, Comisia Europeană şi Statele Unite îşi vor uni forţele, în urma ieşirii dure a Rusiei din Iniţiativa pentru cereale la Marea Neagră", a transmis, inițial, Ambasada SUA.
”Decizia unilaterală a Rusiei a privat milioane de oameni de aprovizionarea cu cereale și trebuie accelerate eforturile de export ale Ucrainei, mai ales în contextul recentelor atacuri ale forțelor rusești asupra porturilor Reni și Izmail. În plus, Canalul Sulina este singura cale navigabilă viabilă”, a declarat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. Acesta a adăugat faptul că această întâlnire fructuoasă destinată sporirii capacităților de tranzit pentru grânele ucrainene trebuie să se concretizeze cu o dublare, până la patru milioane de tone/lună.
La rândul său, vicepremierul ucrainean și-a manifestat recunoștința pentru eforturile părții române și a menționat faptul că s-a reușit procesarea a 18 milioane de tone de cereale în primele șapte luni ale acestui an, fără a neglija faptul că, în urma recentelor atacuri ale Federației Ruse, prețul grânelor, la nivel internațional, a crescut cu circa opt procente.