Mai în glumă, mai în serios. România, slugă a multinaționalelor

Mai în glumă, mai în serios. România, slugă a multinaționalelor
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE) gestionează procentele de acțiuni ale statului român în firmele care se ocupă cu energia. Din aceste procente, România ar trebui să încaseze dividende, iar din taxele pe profit ar trebui să se îndestuleze bugetul național.

Din păcate pentru săraca noastră țară bogată, șmecherii aflați la butoanele energiei au dus profitul în propriile conturi, prin artificii economice trecute cu vederea de către slugile lor, adică guvernanții noștri.

Cel mai uzitat truc a fost cel de a face sucursale ale firmelor-mamă în paradisuri fiscale; aceste sucursale împrumută firma-mamă cu sume exorbitante, care se achită din activitatea economică a firmelor din România, care, prin urmare, înregistrează pierderi și nu mai plătesc dividende ori impozit pe profit.

Tactica este generalizată la aproape toate multinaționalele, fără deosebire de obiect de activitate. Iată câteva exemple cu dividendele încasate de stat pentru anul 2022 în energie: de la grupul Enel - zero; de la OMV Petrom - 5,4 milioane de lei; Nuclearelectrica - 647.000 de lei; Romgaz - 3,6 milioane de lei; Conpet - 20.000 de lei; Indra Soluciones - 490.000 de lei; Transgaz - 100.000 de lei.

Ca să vă faceți o imagine a dimensiunii dezastrului, trebuie spus că numai Enel Muntenia a avut, anul trecut, o cifră de afaceri de 4,8 miliarde de lei, pierderi de 380 milioane de lei și datorii de aproape 3 miliarde de lei, iar profitul a fost, normal, zero. Din banii pierduți de stat s-ar fi putut construi șase poduri precum cel de la Brăila!

Cine ar fi trebuit să oprească aceste abuzuri? Inițiativa ar fi trebuit să vină de la cimpanzeii din consiliile de administrație, plătiți regește ca să închidă ochii, iar ministerele Energiei și Finanțelor ar fi trebuit să ia măsuri severe. Dar și slugile din Guvern au, cu siguranță, feliile lor groase de cașcaval, din afaceri cu mutinaționalele respective sau prin conturi off-shore.

Citit 1149 ori Ultima modificare Vineri, 18 August 2023 06:55

3 comentarii

  • postat de Terente ...din Galati
    Sâmbătă, 19 August 2023 10:47
    89.137.229.***
    Corect, cine risca si investeste in Romania, nu o face de dragul nostru. Modelul contabil ce exista de 30 de ani, ne-a dus in ruina. Bașca modul catastrofal, prin care statul risipeste bruma de bani de la buget. Una peste alta, statul Roman este un dezastru!
    0
    0
  • postat de dan
    Vineri, 18 August 2023 22:15
    188.24.202.***
    Hopa , cineva care scrie cu subiect si predicat despre starea de fapt a natiei romane . Intrebarea e : cum ne redresam ?
    Alegem varianta Ungariei sau UK ?
    Important este sa ne dezvoltam cercetarea si economia iar agricultura sa ne o aparam caci ea este ultima palma de pamant care ne v-a ramane
    0
    0
  • postat de florin
    Vineri, 18 August 2023 07:41
    86.124.200.***
    Cel mai mare acționar al Enel este Ministerul Italian al Economiei și Finanțelor, cu 23,6% dintre acțiuni!Pentru a intra in UE am fost de acord sa privatizam distributia de energie si gaze catre firme care au in actionariat diverse state nationale!Am iesit pe plus sau pe minus?
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.