Testări medicale gratuite în comunele Suhurlui și Cuza Vodă din județul Galați - caravana „Nu am făcut destul” ajută la depistarea bolilor oncologice

Testări medicale gratuite în comunele Suhurlui și Cuza Vodă din județul Galați - caravana „Nu am făcut destul” ajută la depistarea bolilor oncologice
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Locuitorii din comunele Suhurlui și Cuza Vodă vor beneficia de testări medicale gratuite în cadrul caravanei „Nu am făcut destul”, organizată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

Calendarul testărilor:

-   16 septembrie - prelevare probe de sânge și urină în comuna Suhurlui, jud. Galați

-   23 & 24 septembrie - consultații cu medici în comuna Suhurlui, jud. Galați

-   14 octombrie - prelevare probe de sânge și urină în comuna Cuza Vodă, jud. Galați 

-   21 & 22 octombrie - consultații cu medici în comuna Cuza Vodă, jud. Galați

Investigațiile au ca scop depistarea bolilor oncologice și includ: analize de sânge și urină, ecografii mamare, consult urologic cu ecografie, teste PSA pentru prostată, dermatoscopii pentru depistarea afecțiunilor pielii, evaluare pentru riscul de cancer pulmonar, măsurarea tensiunii, glicemiei, greutății, înălțimii.

Aceste teste vor fi realizate de către medici specialiști și rezidenți, asistente medicale, studenți la facultăți de medicină și elevi la școli postliceale sanitare.

Caravana se află la cea de-a zecea ediție și anul acesta va ajunge în județele Brașov, Galați, Vaslui, Vrancea, Dolj.

Caravana va efectua câte două vizite în fiecare sat. În primul weekend se vor recolta probele de sânge și urină, iar în al doilea, odată cu venirea rezultatelor, se vor alătura și medicii pentru investigații mai amănunțite.

Pe lângă testările medicale gratuite, caravana aduce și o importantă componentă educațională pacienților din mediul rural. Aceștia vor fi în dialog constant cu medicii și voluntarii despre importanța prevenției și investigațiilor medicale, vor avea acces la pliante și broșuri informative și vor putea vizualiza video-uri educative în sălile de așteptare. De asemenea, pacienții cu suspiciuni de cancer vor fi redirecționați pentru investigații suplimentare gratuite și sprijiniți pe tot parcursul acestui proces.

Pe parcursul celor nouă ediții precedente, caravana a testat peste 10.100 de persoane din localități rurale din 34 de județe, cu implicarea a peste 600 de medici, asistente și studenți voluntari. Doar în ultimii 5 ani, caravana a facilitat diagnosticarea a cel puțin 28 de cazuri de cancer (mamar și de piele).

Proiectul rămâne relevant în contextul în care România are un mare deficit de medici de familie, dar și de medici specialiști în marea majoritate a zonelor rurale (aproximativ 50% dintre medicii din România profesează în București și în 5 județe cu centre universitare). În plus, România este pe ultimul loc în UE din punct de vedere al cheltuielilor cu sistemul de sănătate și al cheltuielilor cu medicina de familie. Pe lângă toate astea, mortalitatea prin cancer în România este mai mare decât media UE și a crescut în ultimul deceniu, deși prevalența cancerului în România este mai mică decât media U.E. În anul 2022, CNAS nu a decontat nicio mamografie în nouă județe din țară.

Caravana „Nu am făcut destul” este organizată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer și este susținută de Janssen, Synevo, Pfizer, Roche, iCredit, Novartis, Merck, Bristol Myers Squibb, Servier, Sanofi, Farmaciile Alphega, MSD, Caravana cu medici, Medist Imaging.

Parteneri media: Click Sănătate, Radio Trinitas, Radio România Antena Satelor, Viața liberă.

Detalii despre campanie pot fi găsite și pe: www.invingemcancerul.ro/

(P)

 

Galerie de imagini

Citit 898 ori Ultima modificare Joi, 21 Septembrie 2023 12:14