Ce facem când ne moare câinele sau pisica

Ce facem când ne moare câinele sau pisica
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Subiectul pe care-l abordăm astăzi este unul foarte dureros, dar inevitabil, în situația în care avem animale de companie. Durata vieții câinilor și pisicilor este mai scurtă decât cea a oamenilor, deci despărțirea se va produce la un moment dat și trebuie să fim pregătiți. Dincolo de durerea de neevitat, fiindcă ne despărțim de un membru al familiei, care ne-a bucurat sufletele pentru o perioadă destul de îndelungată, la moartea animalului de companie apar și chestiuni să le spunem administrative, de care trebuie să ținem cont.

Legislația din România interzice îngroparea animalelor în locuri neautorizate. De altfel, proprietarii animalelor de companie trebuie să anunțe medicul veterinar despre decesul necuvântătoarelor, iar mai apoi animalele vor fi transportate către unități specializate de neutralizare sau în cimitire autorizate. Conform informațiilor pe care le deținem, în România ar fi cinci asemenea spații, cel mai recent deschis fiind la Brașov, acesta sau "Raiul animalelor" din Sectorul agricol Ilfov fiind probabil cele mai apropiate de zona noastră.

Potrivit unor statistici din 2021, în aproape jumătate dintre gospodăriile din țara noastră, mai exact 47 la sută, exista cel puțin o pisică, acest fapt plasându-ne direct pe primul loc la nivel european, unde eram urmați de Lituania și Ungaria, iar pe ultimul loc se afla Spania, cu cel puțin o pisică în doar 11% dintre locuințe. Și în ceea ce privește câinii eram tot pe primul loc în Europa, în 42% dintre locuințele din România existând cel puțin un cățel, la egalitate cu Polonia. Deși stăpânii de câini și pisici fac eforturi financiare destul de mari să le asigure nu doar hrana și accesoriile, ci și îngrijirile medicale de specialitate, în ceea ce privește cimitirele pentru animale suntem mult în urma altor state europene, iar nevoile populației în acest sens sunt departe de a fi acoperite.

La cimitirele de animale existente, tarifele serviciilor de înhumare/ incinerare diferă în funcție de talia animalului și de pachetul ales de stăpân, la "Raiul animalelor" din Ilfov, de exemplu, prețurile variază între 800, respectiv 250 de lei și 1.300, respectiv peste 950 de lei (calculat la numărul de kilograme peste 55).

Deși, de multe ori, există tentația de a-i găsi animalului de companie un loc de veci neautorizat, într-un parc sau pe un teren viran, la marginea orașului, în pădure etc, acest lucru nu este permis, din motive de igienă și protecție a mediului. Recent, ne-a fost sesizat că, în Parcul "Corneliu Coposu", un gălățean înarmat cu un hârleț căuta un loc unde să-și îngroape câinele, situație care, evident, nu este deloc de dorit. Medicul veterinar care îngrijește animalul dumneavoastră de companie vă va informa ce anume trebuie să faceți în atare situație, dar îngroparea animalului în parcul său preferat nu este legală.

Dacă, însă, descoperiți pe domeniul public animale decedate, trebuie să știți că serviciul de salubritate are obligația preluării acestora, numărul de la dispeceratul Ecosal fiind, potrivit informațiilor de pe site, 0236.312.282.

Citit 2909 ori Ultima modificare Joi, 28 Septembrie 2023 16:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.