O nouă cursă pentru fotovoltaice începe și la Galați

O nouă cursă pentru fotovoltaice începe și la Galați
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Miercuri, 2 octombrie, încep înscrierile pentru Programul Casa Verde Fotovoltaice ale persoanelor fizice din Galați și din celelalte județe ale Regiunii Sud-Est: Brăila, Buzău, Constanța, Vrancea şi Tulcea, pentru care există o alocare financiară de 242,73 milioane de lei. Perioada de înscriere începe la ora 10,00 şi se va termina, mai mult ca sigur, în doar câteva minute, deoarece cererea este foarte mare.

Finanțarea se acordă în cuantum de maximum 30.000 lei pentru achiziționarea şi montarea unui sistem de panouri fotovoltaice şi a unei instalații de stocare a energiei electrice produse din surse regenerabile, cu condiția suportării unei contribuții proprii a beneficiarului de 3.000 lei. Finanțarea nerambursabilă acoperă până la 90% din costul sistemului fotovoltaic.

O premieră a programului de anul acesta este faptul că se finanțează și sistemele de stocare, adică bateriile și nu doar sistemul fotovoltaic. Acest lucru permite ca beneficiarul să obțină independență energetică, sistemul fiind capabil să furnizeze energie și când este noapte sau atunci când există întreruperi de curent

Avantajul obținerii finanțării prin Programul Casa Verde este faptul că majoritatea beneficiarilor își recuperează investiția proprie, adică de 3.000 de lei, în 6 luni de la montarea sistemelor, față de 3-5 ani, cât este perioada de recuperare a investiției în cazul finanțării din surse proprii. După montare, sistemele fotovoltaice au o perioadă de viață de 25 de ani, timp în care vor produce energie gratuită pentru prosumatori.

Alt.Real, marketplace de tip one-stop shop pentru soluții fotovoltaice personalizate din România, și JTS, instalator autorizat AFM, au identificat principalele provocări ale înscrierii în Programul Casa Verde. Astfel, ghidul este unul extrem de stufos, cu foarte multe cerințe birocratice și schimbări care apar de la o zi la alta și nu sunt comunicate eficient pentru a ajunge la cei interesați, astfel că unii dintre ei pierd finanțarea. O nouă regulă introdusă anul acesta și pe care puțini o cunosc este că trebuie să își creeze cont în platforma AFM, cu 48 de ore înainte de a putea înscrie cererea de finanțare online.

Cea mai mare provocare, după înscriere, este alegerea instalatorului pentru sistemele fotovoltaice. Cei mai mulți beneficiari nu știu cum să aleagă cea mai bună soluție cu cel mai bun raport calitate-preț și nu știu ce presupune o instalare în condiții de siguranță cu suport pe termen lung, potrivit surselor citate.

Sesiunea 2024 de finanțare se derulează între 27 septembrie și 8 octombrie, cu etape de câte o zi pentru fiecare regiune. Unitățile de cult se vor putea înscrie în program pe data de 9 octombrie, de la ora 10:00.

Citit 753 ori Ultima modificare Miercuri, 02 Octombrie 2024 09:34

1 comentariu

  • postat de anonim
    Joi, 03 Octombrie 2024 11:29
    86.124.202.***
    am avut dosarul pregătit, dar cu oprirea curentului electric cum rămâne?...cine se face responsabil?...nu am avut net din această cauză si am pierdut înscrierea....este o mare cacialma, ca multe altele ce se întâmplă în țara asta ...pot bănui că au primit finanțare cine trebuie....nu omul de rând..
    0
    0

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro