Deși este vacanță, 20 de elevi ai Scolii Gimnaziale Nr. 1 Rediu au vizitat, luni, 30 iunie, sediul redactiei ziarului "Viaţa liberă", unde s-au pregătit, preț de câteva zeci de minute, pentru a deveni ziarişti.
Chiar dacă sunt încă elevi de gimnaziu, tinerii au fost foarte curioși despre cum se scrie o știre de presă, care sunt sursele de informare și ce înseamnă să transmiți cititorilor evenimente din comunitate.
Însoțiți de cadrele didactice coordonatoare, prof. Loredana Munteanu, prof. Ana Donici și prof. pentru învățământul primar Mihaela Dajbog, copiii au studiat ziarul tipărit și au aflat că în era tehnologiei încă mai există ziare pe hârtie, iar știrea ajunge la cititori prin intermediul tiparului. Elevii au aflat că munca de ziarist înseamnă documentare, apoi redactare, după care tehnoredactorii, corectorii și în final tipografii sunt cei care fac știrea să prindă viață pe hârtie.
De la teorie, la practică
„Chiar dacă este o zi de vacanță, ne-am îmbarcat în microbuzul școlar cu mult entuziasm, pentru a pătrunde în tainele jurnalismului local. Am fost rând pe rând inițiați în ceea ce presupune munca unui redactor, corector sau editor. Astfel, fiecare a avut ocazia să afle cum se lucrează în spatele paginilor pe care le citesc mulți oameni din comunitatea noastră. A fost o experiență unică pentru noi, o zi de luni altfel, în care am aflat cum este să fii ziarist și cât de multă muncă este în spatele unui ziar. Mi-ar plăcea ca, la un moment dat, măcar să cochetez cu această meserie, dacă nu chiar să o practic”, ne-a mărturisit, la finalul vizitei, Andreea, elevă în clasa a VI-a.
De marți, elevii Școlii Gimnaziale din Rediu vor pune în practică tot ceea ce au învățat, împreună cu cadrele didactice coordonatoare, în cadrul proiectului ”Școala de vară - ateliere de scriere creativă și jurnalism”, ce urmează a fi implementat la nivelul unității școlare din comună.
Elevii și cadrele didactice de la Școala Gimnazială Nr. 1 Rediu